Hlavní obsah

Ostrava žije hudbou ze všech koutů světa

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmý ročník mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava, z velké části zaměřeného na world music, začal ve čtvrtek večer koncertem britského oskarového skladatele Michaela Nymana. Po loňském koncertu jazzmana Jana Garbarka tak pořadatelé přinesli do podhradí Slezské Ostravy ještě odvážnější dramaturgický experiment.

Foto: Aleš Honus, Právo

Michael Nyman

Článek

Devadesátiminutovou porci převážně filmové hudby přitom publikum nejenom zkouslo, ale evidentně si na ní pochutnalo.

Úvodní čtvrteční část Colours bývá tradičně pojatá jako komornější festivalový prolog. Ve čtvrtky se nehraje na všech pódiích a ani počet diváků není takový jako v následujících dnech. Letošní ročník je ale výjimkou – koncert Michaela Nymana si vyslechl rekordní počet diváků, v areálu bylo možná až deset tisíc lidí.

Koncerty na menších scénách, převážně ve stanu, sledoval z kapacitních důvodů jen zlomek publika. Na zpěvačku Načevu a kytaristu Michala Pavlíčka, stejně jako na estonsko-ukrajinskou  kapelu Svjeta vatra, se bohužel stovky lidí do stanu nedostaly.

První den na hlavním pódiu ukončili hanspaulští Tata bojs s korejským Ahn Triem. Byl to přitom úplně první koncert pod širým nebem, který tyto dva soubory společně odehrály.

V dalších dnech už se bude hrát na všech scénách, a tak se snad publikum více rozptýlí po festivalových areálech. I tak ale pořadatelé avizují, že letos  opět padne návštěvnický rekord, a tak se bude muset publikum připravit na třídenní tlačenice a proudění davů mezi scénami.

Celkem na festivale během 4 dní vystoupí asi stovka kapel, z nichž třetina dorazí ze zahraničí. Dnes se mohou diváci těšit například na britského jazzmana Jamieho Culluma, hvězdy londýnského tanečního undergroundu Asian Dub Foundation, izraelský Diwan Project či americkou kapelu Violet Burning, ale také například na valašskou královnu a čerstvou osmdesátnici Jarmilu Šulákovou nebo alžírsko-francouzské seskupení Speed Caravan.

V sobotu a v neděli na Colours vystoupí například britské kapely Morcheeba a Stereo MCs, bývalý frontman Talking Heads David Byrne, nigérijský zpěvák Seun Kuti či z českých interpretů například Jarek Nohavica, David Koller, Lenka Dusilová nebo Jiří Stivín, který se představí ve společném projektu s Irenou a Vojtěchem Havlovými.

Reklama

Výběr článků

Načítám