Hlavní obsah

Oslavy Prahy: Cimrman v Národním muzeu i Pražský výběr u orloje

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opera v ulicích metropole, Pražský výběr na Staroměstském náměstí nebo představení cimrmanovských vynálezů v Národním muzeu, to jsou jen zlomky z programu prvních Oslav Prahy, nového kulturního festivalu, který proběhne ve dnech 26. až 28. června. Většina akcí bude zdarma.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak

Článek

Oslavy Prahy přinesou dlouhou řadu divadelních představení, performancí,

happeningů, koncertů a výstav. Otevřou se při nich muzea, galerie, kina, kluby i prostory Českého rozhlasu.

Vše zahájí 26. června odpoledne Staročeský skanzen na Staroměstském náměstí, kde pak večer zahraje slavná skupina Pražský výběr. V sobotu od 15.00 se zase bude před Stavovským divadlem na ulici zpívat opera.

V Národním muzeu v pátek za účasti Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka startuje Sbírka odkazu Járy Cimrmana, kde se veřejnost seznámí s různými vynálezy inspirovanými Járou Cimrmanem.

Součástí Oslav Prahy jsou i netradiční akce jako poetická procházka Petřínem, kterou doprovodí slova slavných českých básníků, a beseda s teoretickým fyzikem Martinem Schnablem, který vysvětlí Teorii strun. Debatovat se bude i se spisovatelem Arnoštem Lustigem a dalšími významnými osobnostmi vědy a literatury.

Program na palubě Divadelní lodi Tajemství divadla bratří Formanů zavede hosty do světa

Program na palubě Divadelní lodi Tajemství divadla bratří Formanů zavede hosty do světa pohádek a na pražských plážích budou moci návštěvníci na vlastní kůži pocítit vzrušení při

adrenalinových sportech a obohatit svou sbírku o podpisy olympijských vítězů.

Mejdan v Roxy 

Do oslav zapadá také představení v Národním divadle (Dobře placená procházka) a multikulturní Světový mejdan v Roxy. Tam zahrají třeba Hypnotix, Posmrtné zkušenosti a Sto zvířat. Ochutnávat se budou exotické speciality a k tomu budou tančit neméně exotické tanečnice.

Jak Novinkám sdělil ředitel projektu Robert Kozler, vstup na tyto vybrané akce se platí. "Jinak je ale 99 % programu zdarma," dodal.

Kompletní program je na stránkách www.oslavyprahy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám