Hlavní obsah

OSCAR 2003: Herec v hlavní roli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos se do pětice nominovaných dostali dva "oscarový nováčci" Johny Depp a Bill Murray. Naopak Ben Kingsley a Sean Penn mají na svém kontě čtvrtou nominaci. Pozlacenou sošku má však ve své sbírce cen pouze Kingsley. Pátý herec Jude Law si připsal druhou nominaci. PROFILY VŠECH NOMINOVANÝCH V ČLÁNKU.

Foto: Techmania Science Center

Kreativní workshop "Moje první motorka" umožňuje malým návštěvníkům Techmanie výrobu vlastní hračky.

Článek

ANKETA: Kdo si ze slavnostního předávání výročních cen Americké akademie filmových umění a věd nakonec odnese pozlacenou sošku Oscara? Hlasujte v anketě na konci článku.

Johnny Depp

  • Film: Piráti z Karibiku: Prokletí černé perly
  • Studio: Buena Vista

První nominace na Oscara. Za roli v Pirátech byl mimo jiné nominován na britské ceny BAFTA, získal v pořadí již čtvrtou nominaci na Zlatý glóbus, dále pak novinářskou cenu Zlatý satelit a na festivalu v Hollywoodu byl vyhlášen hercem roku.

Na čem pracuje?
V závěrečné fázi jsou práce na francouzském filmu Ils se marirent et eurent beaucoup d'enfants izraelského herce a režiséra Yvana Attala. Příští rok je plánována dvojka Pirátů a film Charlie and Chocolate Factory. Nyní pracuje na snímku The Libertine. V příběhu ze 17. století hraje básníka Johna Wilmonta, který ve svých 33 letech zemřel na syfilis.

Narodil se v červnu 1963 v Owensboro v Kentucky. Po své první roli v hororu Noční můra z Elm Street (1984) si zahrál v dalších 35 rolích včetně policisty Toma Hansona v seriálu 21 Jump Street v letech 1987 až 1990.

Ben Kingsley

  • Film: House of Sand and Fog
  • Studio: DreamWorks / Cobalt Media Group

Letošní nominace je pro Kingsleyho čtvrtá v hereckých kategoriích. Dvě získal za hlavní roli a dvě za vedlejší. Tradiční větu And Oscar goes to ... slyšel při první nominaci za hlavní roli ve filmu Gándí (1982). Nominace ve vedlejších rolích mu vynesly role gangsterů ve filmech Bugsy (1991) a Sexy Beast (2000).

Za roli ve filmu House of Sand and Fog byl rovněž nominován na Zlatý glóbus. Byla to v pořadí sedmá nominace, z nichž dosud proměnil jen dvě. Za hlavní roli ve filmu Gándí v roce 1983 a v témže roce zvítězil i v kategorii nová hvězda.

Narodil se v prosinci 1943 ve Scarborough v Anglii. Dosud si zahrál v 74 filmech včetně šesti připravovaných či oznámených.

Jude Law

  • Film: Návrat do Cold Mountain
  • Studio: Miramax

Letošní nominace je jeho druhou v pořadí. První získal za vedlejší roli ve snímku Talentovaný pan Ripley (1999). Za roli ve filmu Návrat do Cold Mountain byl mimo jiné nominován rovněž na britské ceny BAFTA, Zlatý glóbus či Zlatý satelit.

Narodil se v prosinci 1972 v Londýně. Na svém kontě má 28 filmů včetně 7 připravovaných.

Bill Murray

  • Film: Ztraceno v překladu
  • Studio: Focus Features

První nominace na Oscara.  Role v tomto filmu mu prozatím vynesla britskou cenu BAFTA, Zlatý glóbus, Zlatý satelit a ocenění kritiků z Bostonu, Chicaga, Los Angeles, New Yorku, San Francisca, Seattlu a Toronta. Patří tak k favoritům na získání pozlacené sošky Oscara.

Narodil se v září 1950 ve Wilmette v Illinois. Jeho filmografie čítá 43 položek, včetně tří připravovaných filmů. Jedním z nich je i Garfield: The Movie. Murray oranžovému kocourovi z komiksových proužků propůjčil svůj hlas. Na scénáři spolupracoval i autor seriálu Jim Davis.

Sean Penn

  • Film: Tajemná řeka
  • Studie: Warner Bros

Letos získal svou čtvrtou nominaci. Předchozí tři rovněž za hlavní role ve filmech Mrtvý muž přichází (1995), Sweet and Lowdown (1999) a I Am Sam (2001). Role ve filmu Tajemná řeka mu prozatím vynesla Zlatý glóbus, ceny kritiků z Dallasu, Floridy, Kansas City, Las Vegas, Londýna a Vancouveru, novinářskou cenu Zlatý satelit, a nominaci na britské ceny BAFTA.

Na čem pracuje?
Dokončovací práce probíhají na filmu The Assassination of Richard Nixon, který je režisérskou prvotinou scénáristy Nielse Muellera např. Cucák (Tadpole, 2002). Letos by měl být dokončen i film The Interpreter, na kterém pracuje režisér Sydney Pollack a zahrát by si v něm měla i Nicol Kidman.

Narodil se v roce 1960 v Santa Monice v Kalifornii. Dosud si zahrál ve 36 filmech, režíroval 3 snímky a na dvou filmech se podílel jako scénárista. Jako režisér a scénárista se podílel i na filmu 11. září 11'09'01.

Anketa

Který herec získá Oscara za hlavní roli?
Johnny Depp
44,5 %
Ben Kingsley
12,3 %
Jude Law
14,6 %
Bill Murray
14,8 %
Sean Penn
13,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 494 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám