Hlavní obsah

Operní sezónu Národního divadla zahájí zapomenutá díla

Slavnostní předehrou C dur Bedřicha Smetany k položení základního kamene Národního divadla (ND) z roku 1868 v úterý v historické budově ND začne koncert k zahájení operní sezóny 2015/2016. Smetanovu a další raritní skladby zahraje Orchestr ND pod taktovkou uměleckého ředitele Opery Petra Kofroně.

Foto: Josef Rabara /Národní divadlo

Dirigent Petr Kofroň

Článek

Program je sestaven z 19 orchestrálních čísel z let 1850 až 1973, jejichž partitury jsou uložené v hudebním archívu první scény. Smetanova předehra byla za poslední půlstoletí zahrána v Národním divadle pouze dvakrát, a to v roce 1973 na matiné k poctě Emě Destinnové a před sedmi lety při oslavě 125. výročí znovuotevření divadla.

Na dnešním koncertu se do ND vrátí tvorba Zdeňka Fibicha, tentokrát v hudebním archívu nalezená Hudba k živému obrazu Apoteóza zemské jubilejní výstavy z roku 1891. Zábavný charakter má z polek a valčíků složená předehra k zapomenuté operní jednoaktovce Adolfa Piskáčka Divá Bára. Dílo podle předlohy Boženy Němcové nabídla první scéna pouze třikrát v březnu 1910.

Druhou část koncertu otevře smuteční pochod zkomponovaný pouze tři dny po smrti Edvarda Beneše, a to tehdejším šéfem opery Národního divadla Otakarem Jeremiášem. Na smuteční pochod navážou Hymna Německé demokratické republiky a Hymna Kambodžského království skladatele Hannse Eislera. Do třetice to bude Hymna Albánské republiky na melodii Cipriana Porumbesca. Nejstarší skladbou na programu koncertu je meziaktní hudba Františka Škroupa k heroicko-historickému dramatu Josefa Jiřího Kolára Žižkova smrt. Hra byla poprvé uvedena ve Stavovském divadle v listopadu 1850.

Koncert k zahájení sezóny zakončí dílo experimentátora a avantgardisty Miroslava Ponce. Ten v roce 1954 vytvořil pro Národní divadlo scénickou hudbu k inscenaci hry ruského dramatika V. V. Ivanova Obrněný vlak 14-69 zachycující osudy účastníků občanské války v Rusku. Večer je prvním z deseti koncertů ND v sezóně 2015/2016. Ten následující, připravovaný na 8. listopad, bude věnován jubilejnímu 50. ročníku pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech.

Reklama

Výběr článků

Načítám