Hlavní obsah

O víkendu se budou dražit díla Toyen, Kupky i Gotta

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víkend bude ve znamení dražby velmi zajímavých uměleckých děl. V sobotu 27. listopadu se v zrekonstruovaných prostorách budovy Expo 58 v pražských Letenských sadech uskuteční aukce, kterou pořádá Adolf Loos Apartment and Gallery. Nová výstavní síň Expo 58 Art byla otevřena 29. října předaukční výstavou.

Foto: katalog výstavy

V rámci aukčního víkendu se bude dražit i obraz Toyen Serenáda.

Článek

Nejvýznamnější položkou je olej na plátně malířky Marie Čermínové alias Toyen (19021980) Serenáda (na snímku), jehož vyvolávací cena je 10 milionů korun. Autorka dílo vytvořila v letech 1924 a 1925 v období svého takzvaného naivistického období. Práce z této tvůrčí etapy Toyen se objevují na trhu velmi zřídka. Obraz, jenž pochází ze soukromé sbírky, byl naposled představen veřejnosti na pařížské výstavě roku 1926.

Dalším draženým dílem Toyen bude surrealistický olej Dýchání spánku z roku 1958, který je inspirován fantaskními ději v podvědomí. Startuje na ceně 8 milionů korun.

Zajímavou položku katalogu představuje akvarel, tuš na papíře Bez názvu z roku 1932 s vyvolávací cenou 1, 250 mil. korun. Kresba s erotickým motivem pochází ze sbírky pařížského sběratele Jean Paula Kahna. Autorka ji původně vytvořila pro magazín Erotická revue, ve kterém byla i publikována.

Dalšími výraznými díly aukce jsou obrazy Františka Kupky Na břehu Marny (vyvolávací cena 3, 8 mil. korun), Jana Preislera Milenci v lese (2 miliony) a Josefa Šímy Krajina (1, 4 mil. korun).

Bez přítomnosti diváků proběhne v neděli 28. listopadu dražba Galerie Kodl na pražském Žofíně. Nejcennější položku katalogu představuje soubor 106 ilustrací Františka Kupky (1871 –1957) Člověk a Země. Začne na vyvolávací ceně 25 milionů korun. Jde o přípravné kresby vytvořené pro ilustrace encyklopedie Člověk a Země.

Dražit se budou i obrazy Františka Foltýna Kompozice (5 mil.), Václava Špály Na Vltavě (2, 5 mil.), Otakara Nejedlého Motiv z Cejlonu (1, 8 mil.) i tři díla Emila Filly – Hlava starého muže (8 mil.), Zátiší s rybou a citrónem (1, 8 mil.) a Zápas (2 mil.).

V aukčním katalogu jsou také obrazy zpěváka Karla Gotta (1939 –2019) Ležící akt s Prahou (700 tisíc korun), Hurá do přírody (350 tisíc korun) a Lady Carneval (za stejnou cenu).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám