Hlavní obsah

Nové knihy: Paulová, Honzák a Sekora

Tutanchamonova hrobka je stále opředena mnoha tajemstvími, a to už od roku 1922, kdy byla objevena. Život Lady Evelyn Herbertové, hlavní hrdinky díla Prokletí hrobky a spoluobjevitelky této archeologické památky, se tím definitivně změnil. Stejně tak se mění i život náš, o čemž mluví v knize rozhovorů psychiatr Radkin Honzák. Dále v nabídce tohoto týdne najdeme román o krádežích uměleckých památek za druhé světové války, ale také populární dětskou knížku Ondřeje Sekory Uprchlík na ptačím stromě, která nově vyšla.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Klas Ekman: Všeho schopní

Do lesního hotelu přijíždějí dva milenci. Johan se těší na pár vášnivých dní a sní o společné budoucnosti, Anna hledá způsob, jak mu sdělit, že se musí rozejít, protože její přecitlivělý syn teď potřebuje hlavně klid.

Po nevydařeném víkendu je čeká ještě horší cesta domů. Chyba s katastrofálními následky odstartuje děsivý sled událostí, který nelze zastavit. A jakkoli se oba hlavní aktéři snaží tvářit, že se nic nestalo, jejich životy už nikdy nebudou jako dřív.

Kalibr, 352 stran, 359 Kč

Obal knihy

Sarah Larková: Zvěrolékařka – velké sny

Aby v roce 1912 mohla pracovat jako zvěrolékařka, vdala se Nellie za svého přítele z dětství Philippa De Groota, který převzal veterinární praxi po svém otci. Sice ho nemilovala, ale už od dětství je oba spojovalo pevné přátelství.

Před sňatkem mu slíbila, že mu dá svobodu, kdyby se mu naskytla příležitost věnovat se vysněnému povolání hudebníka. Ta se opravdu objevila po skončení první světové války a Phillip tehdy bez váhání zmizel z jejího života. Jenže minulost a láska ji záhy dostihnou.

Ikar, 480 stran, 399 Kč

Obal knihy

Rosie Goodwin: Zimní slib

Z Opal Sharpové a jejích sourozenců se náhle stali sirotci. I tak však může být situace ještě horší. Tři z nich – včetně Opal – napadne nemoc, která jim vzala otce. Charlie, nejstarší ze sourozenců, tak musí učinit nejtěžší rozhodnutí svého života. Ví, že menší děti nepřežijí, protože si nemohou dovolit lékaře. Umístí proto mladší sourozence do chudobince, kde budou mít alespoň co jíst a mít střechu nad hlavou. To mu ale Opal nemůže odpustit.

Ikar, 352 stran, 399 Kč

Obal knihy

Ondřej Sekora: Uprchlík na ptačím stromě

Nové vydání známé knihy pro děti. Ptáček Modroušek uletěl chovateli z klece. Co si ale u nás počne? Vždyť pochází z úplně jiných krajů! Naštěstí se ho ujmou ptáci z ptačího stromu, kteří tam pod dohledem starého papouška žijí jako jedna velká rodina. Během léta s nimi Modroušek zažije mnohá větší i menší dobrodružství, veselá i nebezpečná. A děti se z jeho vyprávění dozvědí zajímavé podrobnosti o stavění ptačích hnízd, o lovu na housenky i o tom, jak to dopadne, když se v některém z hnízd nic netušícím ptačím rodičům vylíhne kukaččí mládě. S blížícím se podzimem však přijde chladnější počasí a Modroušek onemocní. Ptačí kamarádi o něj obětavě pečují. Kniha je určena dětem od 5 let.

Pikola, 224 stran. 359 Kč

Obal knihy

Natasha Lesterová: Dům na Riviéře

Paříž, 1939: Nacisté si myslí, že Éliane nerozumí německy. Domnívají se, že pro ně pouze katalogizuje umělecká díla a netuší, že kradou národní poklady do svých soukromých sbírek. Jenže to se mýlí. Dívka pečlivě dešifruje jejich poznámky a předává informace odboji.

Současnost: Remy Langová chce zapomenout na tragédii, kvůli níž se její život ocitl v troskách, a proto se vydává do domu na Riviéře, který za záhadných okolností zdědila. Během třídění knih objevuje evidenci uměleckých děl ukradených během druhé světové války. V šoku zjišťuje, že její součástí je i obraz, který už od dětství visí na stěně jejího pokoje.

Metafora, 480 stran, 402 Kč

Obal knihy

Gill Paulová: Prokletí hrobky

Lady Evelyn Herbertová, krásná a oblíbená dcera lorda Carnarvona, se měla především výhodně vdát. Ona však toužila po něčem jiném, vydat se do egyptské pouště v naději, že se stane archeoložkou a bude pracovat po boku Howarda Cartera. Ten sen se jí splnil.

Egypt jí jednu lásku dal a o druhou ji připravil. První byl její budoucí muž, druhou milovaný otec. V roce 1922 jako první vstoupila do čerstvě objevené Tutanchamonovy hrobky. Její život však od onoho okamžiku nabral temnější směr. Série tragédií v jejím okolí, která následovala, ji nezlomila, dala ovšem vzniknout mýtu o faraonově kletbě, který ji v různých podobách provázel po celý život.

Metafora, 352 stran, 449 Kč

Obal knihy

Tomáš Kozák: Nahoře už nikdo není

Jako se lano splétá ze silných vláken, tvoří román v povídkách Nahoře už nikdo není svými postavami a motivy pevný provaz příběhů, mezi jehož uzly se nachází hloubavý i zemitý svět horolezců, citový svět hudby nebo prostředí nemocnic. Špatně se hojící rány chodí protagonisté léčit na kolmé skály, někdy je nechávají vymrazit rovnou na osmitisícovkách. Své nezdary ze života v nížinách se snaží proměnit v rány vítězů, neboť kde roste nebezpečí, roste i to, co zachraňuje. Hory se tak stávají svědky chvilkového hemžení těch, kteří si v nich nakonec vystavěli pevnost.

Práh, 232 stran, 349 Kč

Obal knihy

Radkin Honzák, Renata Červenková: Všichni žijem v blázinci

Opravdu nám psychofarmaka pomůžou k pocitu štěstí? Nejsou některé nové choroby spíš zlozvyky? Proč se mlčí o odvrácené straně papírových plen? Je psychoterapie léčba, nebo ztracený čas? Je pravda, že u vesla jsou teď psychopati? Proč umíráme v nemocnicích – tedy tam, kde nechceme? Témata jednotlivých rozhovorů nejsou příliš povzbudivá, Radkin Honzák se jich ale ujímá s nadhledem a s lehkou ironií a vtipně komentuje fenomény dnešní doby, které se, jak říká, „příčí Matce přírodě a psychiatrům zajišťují dostatek pacientů i do budoucna“.

Vyšehrad, 216 stran 349 Kč

Obal knihy

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám