Hlavní obsah

Nova už chystá Pojišťovnu štěstí

Právo, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před jedenácti měsíci padla v Thomayerově nemocnici v Praze první klapka rodinného seriálu Pojišťovna štěstí a přesně za jedenáct týdnů by se měl třináctidílný příběh objevit v programu TV Nova. Seriál s Alenou Antalovou, Kateřinou Brožovou a Miroslavem Etzlerem v hlavních rolích by měla televize vysílat od druhé zářijové neděle až do Vánoc.

Foto: Jiří Smutný

Hruščata

Článek

"Je jednou z mnoha velkých novinek, které připravujeme na podzim. Věřím, že se stane nejúspěšnějším novodobým českým seriálem," říká generální ředitel Novy Petr Dvořák.

Mladé scenáristce Evě Papouškové začali na Nově hrdě přezdívat Dietl v sukni a doufají, že její příběh zaujme co nejširší publikum, od mladých dvojic až po jejich prarodiče. Režisér Jiří Adamec neskrývá touhu počítat diváky v miliónech: "Nemáme sice tak pěknou startovní čáru jako mělo pokračování legendární Dietlovy Nemocnice na kraji města, my začínali na zelené louce, ale i tak věřím, že náš seriál bude stejně úspěšný."

Aby se tak stalo, musela by však Nova každou neděli večer zaujmout více než tři milióny lidí, tedy ještě větší publikum, než si získala soutěží Česko hledá SuperStar. "Pojišťovna by se měla vysílat ve stejném čase a já doufám, že na SuperStar navážeme superseriálem," dodává režisér.

Jak dopadne manželský trojúhelník?

Protože Nova chtěla svým divákům nabídnout seriál o životě, jaký znají, odehrává se její příběh ve fiktivním malém městě pod horami a hlavně v rodinách. Mladá maminka v nesnázích se jednou potká v První rodinné pojišťovně se starostlivým Tomášem, který je sice úspěšný, má atraktivní manželku a krásnou dceru, ale ke šťastnému životu to zřejmě nestačí.

Režisér charakterizoval obsazení stručně:"Krásný muž mezi dvěma ženami." Kateřina Brožová jako ctižádostivá manželka Dagmar a Alena Antalová jako mladá maminka Anna jsou sice typově velmi odlišné, ale pro takový trojúhelník se prý přesně hodily. "Můžete mezi ně postavit chlapa, v tomto případě Miroslava Etzlera, aby se rozhodoval, a jeho situace bude zcela věrohodná," tvrdí Adamec.

V příběhu se kromě titulní trojice a dalších dvanácti hlavních postav objeví šedesát herců ve vedlejších rolích. Nejmladší z nich se seznámil s kamerou jako jedenáctidenní novorozeně a se svou seriálovou maminkou Annou se rozloučil na oslavě poslední klapky jako jedenáctiměsíční batole.

Antalovou, kterou diváci poznali jako květinářku v Moskalykových Četnických humoreskách, k natáčení Pojišťovny zlákal dobře připravený scénář. Kateřina Brožová nad nabídkou prý moc neváhala, i když její Dagmar je hodně tvrdá. "Dokážu se do ní sice vžít, ale já všechno mnohem víc prožívám." Miroslav Etzler roli Tomáše přijal, protože rozumí problémům pětatřicátníků a líbil se mu humor v dialozích.

Blízko jim budou přátelé - Jan Šťastný, Igor Bareš a Yvetta Blanarovičová, která si zahraje Anninu největší kamarádku Zuzanu. Bareše scénář také potěšil humorem, zvlášť, když jeho postava se často dostává do komických situací.

Štěstí si člověk pojistit nemůže

První klapka padla v porodnici, kde také seriál začíná. Poslední záběr natočil štáb na hřbitově, ale diváci se prý s postavami nerozloučí právě mezi hroby. "Náš seriál je sice o tom, že štěstí si člověk pojistit nemůže, ale na hřbitově tedy rozhodně nekončí!" ujišťuje výkonná ředitelka Novy Libuše Šmuclerová. Přestože Pojišťovně nechybí vtip, s černým humorem prý nekoketuje.

Titulní píseň, v níž "něžně svítá", naznačuje, že v ní naopak převládla romantická atmosféra, ale podle dramaturgyně Šárky Baborovské má daleko k telenovelám a soap-operám pro hospodyňky. "Pojišťovna víc pracuje s psychologií postav a vztahů. Divák u něj najde nejen zábavu, ale i prožitek. Je prostě přesvědčivý a uvěřitelný," říká.

Také proto se Pojišťovna točila v reálném prostředí, ačkoli to bylo mnohem dražší než zůstat ve studiu. Štáb vystřídal za 120 natáčecích dní zhruba 35 různých prostředí po celé zemi. Nejobtížnější to bylo na letišti v Ruzyni, a pak v Lokti a ve vojenské nemocnici v Praze - Střešovicích, kde se točily záběry se záchranným vrtulníkem.

 Ačkoli seriálovým postavám šlo o zdraví, ne-li přímo o život, herci za celou dobu utrpěli jen lehká zranění: Miroslav Etzler si narazil žebra a Igor Bareš si vyvrkl kotník a natáhl šlachy.

A protože život občas přinese i drama, musel po něm sáhnout i televizní scénář: štáb tak vyráběl nejen náledí, déšť a kroupy, ale i vichřici, a při inscenování povodně zaplavil nejen most, ale i dětský domov.

Sotva Nova ve čtvrtek večer oslavila symbolickou poslední klapku, už se začalo proslýchat, že se rozhodla natočit druhou řadu seriálu. "Scenáristka právě začala psát další díly, a pokud všechno půjde dobře, mohlo by se začít točit příští rok," potvrdila Baborovská. Režisér Adamec by se pokračování Pojišťovny také nebránil. "Jenže příprava trvá zhruba dva roky a kdoví, co se do té doby stane?"

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám