Hlavní obsah

Nová CD - Metallica a Lou Reed, Verona, Těžkej Pokondr, Lucie Bílá a další

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Událostí týdne je nesporně album Metalliky a Lou Reeda, které je ovlivněno i jiným druhem umění, než je jen hudba. Lucie Bílá přichází s duety, Těžkej Pokondr s dalšími vtipnými coververzemi a Maxim Turbulence by rádi byli vtipní rovněž.

Článek

Lou Reed & Metallica: Lulu

Pozoruhodné spojení dvou velkých jmen na jednom albu je jistě událostí týdne. Nápad něco spolu natočit měli jak Reed, tak členové Metalliky již v říjnu 2009, kde všichni společně vystoupili na uvádění do Rock And Roll Hall Of Fame. Tehdy zahráli klasiky Reeda a Velvet Underground Sweet Jane a White Light/White Heat. Jak v tiskové zprávě uvádí Reed, již v ten okamžik věděl, že jsou stvořeni jeden pro druhého a společné natáčení je otázkou času. Původně mělo jít o album, na němž Metallica přepracuje Reedovy starší písně. Týden či dva před společnou session ale přišel Reed s jiným nápadem. Před časem složil písně pro amerického avantgardního divadelního režiséra Roberta Wilsona a německý divadelní ansámbl, který od dubna tohoto roku v Berlíně hraje dílko s názvem Lulu Plays. Tyto písně jsou inspirovány díly Earth Spirit a Pandora’s Box německého expresionisty Frank Wedekinaa, který v nich přepsal básně Edgara Allana Poe z jeho sbírky Havran. Tam Reed a Metallica čerpali. Kapela vymyslela hudbu, Reed zase texty.

Universal Music

Verona: Den otevřených dveří

Tuzemská skupina Verona oslavuje desetileté fungování novým albem, které má od první do poslední chvíle hitové ambice. Tandem se samozřejmě pohybuje v oblasti taneční hudby, ovšem v té je si jist v kramflecích a není divu, že jednotlivé songy nabízí s velkou aranžérskou, interpretační i zvukovou přesvědčivostí. Bez zajímavosti jistě není, že písnička Ztracená bloudím se na vrcholu českého rádiového žebříčku drží celý rok a Hey Boy je momentálně nejhranější písní v českém a slovenském éteru, přičemž podle posledních zpráv ji zařadila do svého playlistu i německá stanice Bayern 3.

EMI

Lucie Bílá: Duety naBílo 2

Během své kariéry nazpívala Lucie Bílá písničky s mnoha zpěváky i skupinami. Druhou kolekci s duety vydává nyní, v předvánočním čase. Album připomene spoustu silných momentů, které ve své kariéře zaznamenala. Je na něm třeba duet s Ivetou Bartošovou nazvaný Jinak to nebude, Zimní královna, kterou nazpívala s Arakainem, Fantom opery, v němž se představila s Peterem Dvorským nebo Otázky, které natočila s Petrem Jandou. V dalších písničkách se k ní přidávají Dara Rolins, Jiří Korn, Jiří Bartoška, Waldemar Matuška, Kamil Střihavka a další.

EMI

Maxim Turbulenc: Vánoční zpívánky

Trojice Maxim Turbulenc se přihlásila s albem, na němž jsou její laciné taneční úpravy léty prověřených svátečních skladeb. Je pravděpodobné, že se tato kolekce bude mnoha spotřebitelům líbit, vždyť je bezstarostná, lehká, rychlá a dokonce má ambice být místy i vtipná. V důsledku jde ovšem o nehodnotné album.

EMI

Bush: The Sea Of Memories

Britská skupina Bush byla v devadesátých letech nominována do pozice ostrovních nástupců Nirvany. Její sound se v běhu let nicméně měnil, kapela se odkláněla od grunge a později využívala i elektronických zvuků. Potom se ale vytratila, její novinka The Sea Of Memories je první kolekce, kterou vydala po deseti letech. Produkoval ji slavný Bob Rock a spolu s kapelou dokázal, že stará forma nezrezavěla. Album nabízí slabší začátek, ovšem výborné pokračování, které se od zhruba třetí skladby „táhne“ až k velkému finále. Na desce je tucet skladeb a moc nevadí, že se kapela nevrátila v původní sestavě. Rockový grunt neztratila, skvělého Gavina Rossdalea za mikrofonem také ne.

Mystic Production

Melanie C: The Sea

Páté sólové album britské zpěvačky Mel C je jejím prvním po nedávné reaktivaci skupiny Spice Girls, ze které vzešla, a také prvním po narození dítěte. Pomáhali jí s ním autoři, producenti i muzikanti, s nimiž se ve studiu sešla již v minulosti, mimo jiné Adam Argyle, Richard Stannard, Greg Hatwell, Peter-John Vettese, Andy Chatterley, The Cutfather a další. Jako singl byla vybrána písnička Rock Me. Na kolekci je průměrný taneční pop s rockovými prvky, s nímž si Mel. C pohrávala i v minulosti.

Warner Music

Justice: Audio, Video, Disco

Gaspard Augé & Xavier de Rosnay, tedy francouzská elektrohouseová dvojice Justice vydala nástupce svého slavného debutu † z roku 2008. O režii novinky se postaral So Me, jinak slavný pařížský grafik, herec a stájový kolega Justice. Kolekce je oproti debutu trochu zatežkanější, současně je také dost temná a nadále velmi taneční.

Warner Music

Reklama

Výběr článků

Načítám