Hlavní obsah

Noci plné hvězd kralovali finští Waltari

Právo, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TŘINEC

Vystoupení finské rockové skupiny Waltari bylo vrcholem jubilejního patnáctého ročníku hudebního festivalu Noc plná hvězd, který se v pátek a sobotu konal na fotbalovém stadiónu Borek v Třinci. Na pětašedesát skupin se přišlo podívat sedm tisíc diváků a akci provázelo slunečné počasí, které osvěžil pouze krátký sobotní deštík při vystoupení skupiny Horkýže slíže.

Článek

Waltari jsou v Česku častým hostem. Během pátečního vystoupení projeli celou svou kariéru od začátku 90. let a dokázali, že v rockové hudbě lze spojovat mnoho hudebních stylů, aby vznikl styl nový, tzv. "crossover".

"Pořadatelé nás do Česka zvou často. Atmosféra zdejších festivalů a akcí ve světě se skoro neliší. Čeští diváci jsou ale dost vnímaví," řekl Právu zpěvák Waltari Kärtsy Hatakka. Náladu Noci plné hvězd pozvedlo vystoupení německé metalové královny Doro, která unavená, bez ztracených zavazadel kdesi na letišti a s vypůjčenými nástroji pro své spoluhráče nabídla hudební nadhled a zkušenosti.

Horkýže slíže ze Slovenska rozjásali dav veselými písničkami a set ukončili hiphopovým bonusem, košičtí No Name bodovali staršími písněmi a obdobně činila i rocková Doga, pro kterou je termín rock'n'roll symbolem svobody. Ladislav Křížek se skupinou Kreyson točil v Třinci záznam pro chystané koncertní DVD, dobrou formu potvrdili Anna K, Škwor, Petr Bende i Ewa Farna, která se na festivalu konaném v rodném městě představila poprvé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám