Hlavní obsah

Nobelovu cenu za literaturu získal Orhan Pamuk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STOCKHOLM

Nobelovu cenu za literaturu získal turecký spisovatel Orhan Pamuk. Ve Stockholmu to ve čtvrtek oznámil výbor pro udělování Nobelovy ceny.

Článek

Za posledních deset let byli oceněni jen tři mimoevropští literáti, což výrazně zvýšilo pravděpodobnost, že letos Evropan nezvítězí. Kromě toho v posledních pěti letech dostali cenu tři anglicky píšící autoři.

Rozhodnutí švédské akademie často mívají politický motiv. Vzhledem k výše uvedeným kritériím byl od začátku nejžhavějším kandidátem právě 54letý Pamuk, který dostal loni mírovou cenu německých vydavatelů a byl považován za favorita již před rokem.

Ve svých knihách se zabývá především vztahy a rozpory mezi evropským a osmanským světem, což je v současnosti jedno z nejaktuálnějších a zároveň politicky nejvýbušnějších témat. Jména uvažovaných kandidátů se v posledních letech stále opakují.

Istanbulský soud právě v těchto dnech řeší Pamukovo obvinění z "porušení zákona na ochranu Turecka, jeho představitelů a turectví". Proces začal navzdory nabádání Evropské unie, aby Ankara zákon změnila a zajistila v zemi svobodu projevu.

Turecké úřady přistoupily k procesu i přes skutečnost, že v zemi nyní pobývá evropský komisař pro rozšíření Olli Rehn právě s cílem přimět tureckou stranu, aby sporný zákon zrušila. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám