Hlavní obsah

Netradiční love story Než skončí léto je právě v kinech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právě teď mohou diváci v českých kinech zhlédnout originální australské drama Než skončí léto. Snímek režisérky Shannon Murphyové se stal diváckým hitem loňského festivalu v Benátkách, byl také úspěšně uveden na přehlídce Tady Vary ve vašem kině.

Ukázka z filmu Než skončí léto

 
Článek

Film vypráví příběh šestnáctileté Milly, která se navzdory vážné nemoci cítí více naživu než kdy předtím – právě totiž prožívá svou první lásku. Jejím vyvoleným je třiadvacetiletý průšvihář Moses, z čehož nejsou Millini rodiče vůbec nadšení. Brzy se ale ukáže, že setkání s láskou je to nejlepší, co mohlo Millu i její rodinu potkat. Film do českých kin uvádí distribuční label KVIFF Distribution, ve kterém spojují aktivity Česká televize, MFF Karlovy Vary a Aerofilms.

Herecký koncert dvou vycházejících hereckých hvězd

Millu ve filmu Než skončí léto ztvárnila vycházející herecká hvězda Eliza Scanlenová, která se v minulosti objevila například v seriálu Ostré předměty nebo ve snímku Grety Gerwigové Malé ženy. V roli Mosese se představí třiadvacetiletý Toby Wallace, který za svůj výkon získal na festivalu v Benátkách Cenu Marcella Mastroianniho pro nejlepšího mladého herce.

Foto: Whitefalk Films

Drama Než skončí léto zahájí přehlídku Tady Vary.

„Oba herci jsou skvělí. Když Milla potkává Mosese, dovede Eliza neskutečně autenticky vyjádřit nejen touhu, ale i údiv a vděk, že se Moses objevil v jejím životě a že díky tomu může prožívat tyhle opojné nové věci. Toby Wallace je tak otevřený, tak přístupný, že je to až zázračné. Má vzácný dar osobního charisma, které není vykalkulované, ale naprosto opravdové,“ napsala na adresu Scanlenové a Wallace kritička Sheila O’Malleyová ze serveru RogerEbert.com

Příběh ze Sydney plný barev a hudby

Než skončí léto je celovečerním debutem australské režisérky Shannon Murphyové, scénář adaptovala ze své stejnojmenné divadelní hry dramatička Rita Kalnejaisová.

Snímek se odehrává za horkého léta na předměstí Sydney, pulzuje barvami a hudbou – na soundtracku se mísí popové hity i vážná hudba. „Věřím, že každý máme své písně a skladby, které nás provázejí životem. Ve filmu Než skončí léto nám použitá hudba zprostředkovává Millinu proměnu, její nový pohled na život,“ říká Murphy a dodává: „Milla prožívá snad nejhorší krizi, kterou si umíte představit. Díky Mosesovi ale projde velkou proměnou. Věřím, že druzí mohou svou láskou změnit celý náš život. Láska umí v obdobích krize léčit a já věřím v její spásnou sílu.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám