Hlavní obsah

Nemocnice: článek, rasismus a papouškování

Novinky, Jaroslav Špulák, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K pochopení čtvrtého dílu seriálu Nemocnice na kraji města po 20 letech nechť slouží malá statistika. Pokračování nazvané Druhá rodina sestává ze šestatřiceti scén. Ve více než třetině z nich, přesně ve čtrnácti, se přímo či nepřímo hovoří o novinářském majstrštyku žurnalisty Chalupy, autora článku Tíha balvanu z druhého dílu.

Foto: Staročeský pivovárek (archiv)

Areál Staročeského pivovárku v Dobrušce opravdu vzkvétá

Článek

Přinutil dokonce k zoufalé akci Blažejovu nemluvnou ženu Inu, která vyrazila pro pomoc za manželovou dcerou z prvního manželství v mylném přesvědčení, že v Čechách jsou jen dva právníci. Muži a synovi na lísteček napsala "Večeři máte v troubě, vrátím se pozdě večer", přičemž věděla, že vypraví-li se na cestu vlakem, v noci se domů nedostane. Co ale chcete od primářovy ženy?

Čtvrtý díl opakoval dříve vyřčené

Čtvrtý díl seriálu si mohli tvůrci klidně odpustit, protože se v něm nestalo zhola nic. Blažej je vytrvale na dně a nechce se mu nahoru, MUDr. Klobouk Elišku do postele nedostal a zase neví proč, privatizace nemocnice se vleče a plastická Čechoněmka Katy je z toho konsternovaná, no a starý Vojíř, kterého nechal jeho ctihodný syn právník potácet se v předešlém díle chodbou dokud nepadl, vytrvale heká bolestí, jak káže scénář.

Drobné vzrušení bylo alespoň u Pěnkavů, kteří se pasují s trochu křečovitě vkomponovaným rasistickým problémem. Matka Marta použila vpravdě ostrý termín "zasranej rasisto", přijala rómskou sestru Kamilu na bydlení a záhy ji vyhnala, protože jí v hospodě seřezali manžela Vaška, podnikatele s plasty, a on na to konto domů donesl jen ucho od džbánku.

Nepochopila, že je to jeho obrovská šance probrat se z dosavadního trotlovství, protože jinak svou firmu Pěnkava & syn zaručeně dovede ke krachu.

A metry plynou

Dva postřehy k dialogům. Scénárista Petr Zikmund hojně používá obratu "Proč mi to říkáš?", to když neví, jak dál. Ve čtvrtém díle tak učinil třikrát. Ani opakování jednou vyslovených myšlenek není příliš svěží: Blažej papouškoval to, co předtím jeho bývalá žena, Pěnkavová převyprávěla znovu návrh syna.

Moudrou sovou zůstává sestra Máša a skoro to vypadá, že si ten přídomek nechce nechat vzít. "Dobrý kafe všecko spraví," kvíkne k MUDr. Machovcovi. Jako by jí bylo šumafuk, že MUDr. Novosad za okamžik přidá k dosavadním pěti větám v celém seriálu mnohoznačně tajemnou šestou: "Ahoj Bety!"

Vypadá to na slušnou zápletku.

Sledovanost Nemocnice

Bez ohledu na rozpačité přijetí prvních dílů Nemocnice na kraji města po dvaceti letech u kritiky, volné pokračování kultovního Dietlova seriálu stále sleduje v pondělí nadpoloviční většina diváků. Jejich počet se po prvotním poklesu ustálil a pohybuje se nad 3 milióny lidí, což představuje 65 - 70 procent z těch, kdož v pondělí večer usedají k obrazovkám. Po mírném nárůstů u čtvrtého a pátého dílu, přišel pokles a další vzestup. Seriál pravidelně sleduje 3 až 3,5 miliónu dospělých diváků.

Mnohokrát opakovaný Komisař Rex se pohybuje kolem sedmi osmi procent, osciluje pouze sledovanost Volenky na Nově.  

Sledovanost v procentech u diváků nad 15 let podle ATO-mediaresearch. 

Nemocnice   Volenka    Rex

15. 12.   67,7 (3,2 mil)   18,9    3,7 (Paralympionik roku)

8.12.   65 (3,1 mil)     19    8

 1.12.  70,9 (3,4 mil) 16,6    9,4

24.11. 64,5 (3,01 mil) 22,6   8,1

17.11. 67,2 (3,4 mil)   22,0   9,6

10.11.  68,2 (3,2 mil) 16,8   8,6

 3.11.   64,9 (2,9 mil)  24,6    6,9

27.10. 70,6 (3,4 mil) 16,7     8

20.10. 77    (3,9 mil)  13,9    4,9

Reklama

Související témata:

Související články

Nemocnice, ve které nemůže být hůř

Hrdinové a hrdinky nejpopulárnějšího československého seriálu se vrátili na místo činu. Po dvaceti letech jsou uvězněni ve své nemocnici v době reálné skrz...

Nemocnice lámala rekordy

Nejsledovanějším pořadem České televize se letos stal první díl seriálu Nemocnice na kraji města po dvaceti letech, který si vybralo 46,8 procent lidí....

Nemocnice na kraji města 2. díl - Pomluva

Seriál Nemocnice na kraji města je dnešním jazykem řečeno kultovní. Splňuje totiž všechny atributy tohoto přirovnání. Jen první díl sledovalo čtyři milióny...

Výběr článků

Načítám