Hlavní obsah

Nejrychlejší dechovka představí nové album

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Brno

Rumunská dechovka Fanfare Ciocărlia vystoupí na přelomu ledna a února na dvou koncertech v České republice. Představí na nich své nové album Devil´s Tale, které natočila s kanadským kytaristou Adrianem Rasem, jenž je považován za nástupce Djanga Reinhardta. Hraje na ní ale i bubeník Extreme Kevin Figueiredo.

Článek

V pražském Lucerna Music Baru vystoupí skupina v pondělí 27. ledna, v brněnské Flédě zahraje 3. února.

Fanfare Ciocărlia pochází ze zapadlé vesnice Zece Prajiny na východě Rumunska u hranic s Moldavskem. Vzhledem k odlehlosti si místní muzikanti zachovali typické staré pojetí hry ovlivněné tureckými vlivy.

Když se v roce 1996 objevila na scéně world music jejich dechovka plná rychlých rytmů podaná s punkovým nasazením, působila jako zjevení. Popularitu kapely zvýšilo, když její písně využil ve svých filmech Emir Kusturica.

Zatímco jiné romské dechovky celkem rychle přizpůsobily svůj repertoár mainstreamovému vkusu, Fanfare Ciocărlia si zachovala svou osobitost, i když také zařadila do repertoáru latinskoamerické písně i evergreeny z filmových trháků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám