Hlavní obsah

Napalm Death zahajují turné po ČR

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek zahajují v Hradci Králové turné po Čechách nejvýznamnější představitelé té nejextrémnější odnože metalu Napalm Death. Turné předjímá vydání nové desky Time Waits For No Slave. Na turné po deseti českých, slovenských, polských a ukrajinských městech by měly zaznít i písně plánované desky, která vyjde v Německu 23. ledna. Na otázky Novinek odpovídal zpěvák Mark Barney Greenway.

Článek

Odkud přišel nápad hrát ultra krátké jen několikasekundové skladby?

To vyšlo od  prvních hardcorových kapel, dál se to snažily rozvíjet některé metalové skupiny a Napalm Death to jen dovedli ještě dál.

Jaké je pro vás hrát nyní dvacet staré skladby z počátků kapely?

Beru je jako součást historie Napalm Death, ať už jsou z doby, kdy jsem už v kapele byl nebo vznikly před mým příchodem. Baví mě je hrát, protože představují celou historii kapely a  mnoho z těchto písní má svou platnost i dnes

Možná je to tím, že vaše texty nejsou o haldách mrtvol.

Taky nejsme deathmetalová kapela, hrajeme směs různých stylů, punku, hard core, death metalu, hard rocku, ono na tom ani tolik nezáleží, to jen lidé mají pořád potřebu hned všechno třídit. Kapela si vybere zvuk, jaký se jí líbí, a texty, jaké se jí líbí, což neznamená, že už je někam zaškatulkovaná.

Hudba je přece o svobodě a naše texty jsou o tom, co my jako lidé cítíme. A jestli chcete, můžete je nazývat politickými, i když nevím, protože velká politika je pytel sraček. Takže budou spíš humanistické.

Mají sociální aspekt?

Dokonce by se jich dalo říkat levicové, ale hlavně humanistické.

Myslíte si, že hudba může něco změnit?

Nezdá se mi, že by měla opravdovou sílu, že by s ní mohl svrhnout nějaké určité politické hnutí, ale když hrajete na koncertě nebo natočíte album, máte moc otevřít lidskou mysl. Předáváte posluchačům znalosti, které máte.

Když ale posloucháte písně Naplm Death, zpěvu moc rozumět není. Není to trochu rozpor, když jsou texty důležité?

Rozpor? No, můžete tomu tak říkat, ale trochu mi rozumět je, protože zpívám skutečné texty, nejsou to jen libovolné výkřiky. Bylo by je těžké podávat, tak aby lidi mohli slyšet všechno, protože jsme se rozhodli pro určitý zvuk, ale zkoušíme udělat maximum pro to, aby to fungovalo.

Koncerty Napalm Death v ČR

16.1. Hradec Králové Letiště

17.1. Havlíčkův Brod: Čechovka

18.1. Plzeň - Šeříkovka

19.1. Teplice - Raketa

20.1. Praha - Roxy

25.1. Zlín - Masters of Rock

Reklama

Výběr článků

Načítám