Hlavní obsah

Nabokov pozve na popravu i filmové diváky

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Producent Uri Singer získal práva k filmovému zpracování novely Pozvání na popravu z pera Vladimira Nabokova. Nyní hledá režiséra, který by se zhostil natočení příběhu o muži odsouzenému k smrti za absurdních okolností.

Foto: Profimedia.cz

Vladimir Nabokov

Článek

Posledních dvacet dnů svého krátkého života tráví Cincinnatus C., občan fiktivní země, ve vězení, kde čeká na setnutí hlavy za imaginární zločin.

V cele ho navštěvují domnělí bachaři, kat přestrojený za spoluvězně nebo příbuzní z manželčiny strany, kteří s sebou nepochopitelně nosí vlastní nábytek.

Pozvání na popravu kritici nezřídka popisují jako dílo analogické ke Kafkově Procesu, ačkoli sám Nabokov se vůči takovému přirovnání ohradil s odůvodněním, že v době jeho sepsání v první polovině třicátých let minulého století měl pramalý přehled o soudobé německé literatuře, a jejího nejslavnějšího reprezentanta dokonce ani neznal.

„Z příležitosti převést Pozvání na popravu na plátno jsem nadšen. Sám Nabokov jednou prohlásil, že z celé své tvorby má největší úctu právě k této knize. Filmovou verzi zvažujeme pojmout jako Phillipsova Jokera naruby, v němž by se obyčejný protagonista nacházel v nelogickém světě,“ nechal se pro server Variety slyšet Singer. Nejde o jedinou celovečerní adaptaci Nabokovova díla, jež aktuálně vzniká. Scott Frank připravuje thriller na motivy novely Smích ve tmě s Anyou Taylor-Joyovou v ústřední roli.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám