Hlavní obsah

Na zahraničních aukcích vládne Leonardo da Vinci

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulý čtvrtek se prodal na aukci síně Sotheby’s obraz Františka Kupky Tryskání II za 230,8 milionu Kč. Podle dostupných údajů je to nejdražší dílo české provenience prodané na zahraniční aukci v posledních desetiletích.

Foto: ČTK

Leonardo da Vinci: Salvator Mundi. Nejdražší obraz světa.

Článek

Dosud tento primát patřil obrazu Trůnící Panna Marie s dítětem, připisovanému dílně Mistra vyšebrodského oltáře, který se prodal 30. listopadu 2019 na aukci v Dijonu za v přepočtu 158 milionů korun.

Za nejdražší obraz světa je považováno dílo renesančního mistra Leonarda da Vinci (1452–1519) Salvator Mundi, Spasitel světa. V listopadu 2017 jej prodali v aukční síni Christie’s za více než 450 milionů dolarů (9,8 miliardy korun).

Předpokládá se, že jeho majitelem byl ruský miliardář Dmitrij Rybolovlev, který za něj podle webu artnet.com zaplatil 127,5 miliónu dolarů. Totožnost kupce aukční síň zatím nezveřejnila. Obraz vznikl kolem roku 1500. Je na něm Kristus udělující požehnání. Autor ho zobrazil coby zachránce, ale i vládce celého světa. Odborníci se shodují na tom, že existuje asi dvacet dalších verzí od jeho žáků či následovníků. Originál byl dlouho považován za ztracený.

Obchodníci s uměním jej, tehdy poškozený a s nejasnými barvami, koupili v roce 2005 na aukci v New Orleansu za 10 tisíc amerických dolarů. Teprve po restaurování znalci umění zjistili, že pochází s největší pravděpodobností od samotného Leonarda da Vinci (někteří experti však tuto tezi nikdy nepřijali).

Dlouho se také spekulovalo, kdo vlastně obraz získal. Deník The New York Times přinesl v prosinci 2017 zprávu, že ho má v majetku jeden z členů saúdskoarabské královské rodiny, princ Bader.

Dalšími obrazy, které se vydražily za výraznou cenu, je dílo francouzského postimpresionisty Paula Cézanna Hráči karet (nepotvrzená částka je 260 milionů dolarů), abstraktní obraz Willema de Kooninga Výměna (303 miliony dolarů), Alžírské ženy od Pabla Picassa (179,4 milionu dolarů), Ležící akt Amedea Modiglianiho (107,4 milionu dolarů) či dílo abstraktního expresionisty Jacksona Pollocka Číslo 5 (140 milionů dolarů).

Českému aukčnímu trhu vládne obraz Františka Kupky Divertimento II, který se v listopadu minulého roku prodal na dražbě Galerie Kodl za 90,24 milionu korun. Další místa patří oleji Piková dáma (78 milionů 650 tisíc korun) a obrazu od Oskara Kokoschky Praha – pohled z křížovnického kláštera (78 milionů 487 500 korun), prodaným na aukcích Adolf Loos Apartment And Gallery.

Experti na základě výše uvedených informací často spekulují, jestli by sumy dosažené na tuzemském trhu za umělecká díla mohly někdy v budoucnu atakovat sumy dosažené na světových aukcích.

„Nedávno padl nový světový aukční rekord domácího autora Františka Kupky na aukci Sotheby’s v Londýně. Jedná se o první prodej díla českého umění za více než 100 milionů korun. Je tedy otázkou času, kdy tuzemský trh bude atakovat hranici 100 milionů korun za umělecké dílo. Největší šanci mají jednoznačně František Kupka nebo malířka Toyen. K této sumě se na aukcích již přiblížili,“ uvedla historička umění Aneta Kopecká z Adolf Loos Apartment And Gallery.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám