Hlavní obsah

Na Votvíráku zpívala Bílá znamenitě, UDG nedohráli

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli ráno skončil na letišti ve středočeských Milovicích třetí ročník hudebního festivalu Votvírák. Vstup na něj byl zdarma a podle pořadatelů si na něj našlo cestu v součtu obou dnů 106 tisíc diváků.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lucie Bílá byla na Votvíráku přesvědčivá.

Článek

Páteční program poznamenala nepřízeň počasí. Sluneční pohodu střídaly déšť a také silný vítr, který způsoboval problémy hrajícím skupinám, majitelům pódií, když na tom hlavním museli shrnou zadní stěnu, aby je vítr nepoškodil, zvukařům, jimž nárazový vítr rozháněl zvuk z reproduktorů po areálu, i pořadatelům, neboť diváci proudili do areálu zprvu pozvolna.

Večer už ale bylo náležitě plno a hlavní hvězda prvního dne, Lucie Bílá, vystoupila sice se zpožděním, ale zato před dychtivé publikum osvěžené deštěm. Nabídla mu v podstatě všechny hity své kariéry a opětovně dokázala, jak znamenitá je zpěvačka. Trému z vystoupení na rockovém festivalu brzy odhodila, s návštěvníky přátelsky komunikovala a popřála jim dobré počasí i v následujících dnech.

Michal David a Lunetic

Úspěšný byl také festivalový set Michala Davida, postavený především na hitech z osmdesátých let, tedy z doby, kdy mnozí přítomní diváci nebyli ještě na světě. Jejich reakce byla velmi vstřícná, což je zkušenost, kterou má Michal David i z jiných vystoupení. „Jsou to písničky o životě. Zpívám o věcech, které se každému normálnímu člověku stávají. Navíc je v nich melodická a optimistická muzika, také dost rytmická na to, aby si při ní mohli lidi zatrsat. Jsem rád, že můžu lidi bavit a dodávat jim optimismus a radost,“ řekl David Právu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

UDG vyzvali diváky, aby jim byli nablízku, a koncert kvůli tomu nedokončili.

Dalším popovým hostem pátečního večera byla skupina Lunetic, která některé své staré hity převedla do nové formy, což část diváků přivedlo do rozpaků. Jelikož šéf festivalu Artur Kaiser tvrdí, že nabízí akci, na které si diváci mohou zazpívat své oblíbené písničky, nesla se ve stejném „bestofkovém“ duchu i vystoupení skupin Buty, Žlutý pes, Legendy se vrací (ti hrají předělávky rockových hitů napříč dekádami), Ewy Farne a dalších.

UDG nedohráli

Sobotní program doprovázelo již slunečné počasí i občasné nárazy větru, které ale naplněnému areálu náladu nevzaly. Arturu Kaiserovi ji jen na okamžik ukradli členové skupiny UDG, kteří během svého koncertu pozvali na pětadvacetimetrové molo před pódiem diváky, čímž porušili bezpečnostní opatření, a svůj koncert po zásahu pořadatelů nedohráli.

Zpěvák UDG Petr Vrzák to Právu vysvětlil: „Jsme někdy možná až moc spontánní kapela. Když jsme přijeli na Votvírák a viděli jsme, že před hlavním pódiem je obrovský dřevo-ocelový monument, na kterém se obvykle procházejí modelky, přišlo nám to divné. Byla jím obsazena nejlepší místa pod pódiem. Vyzvali jsme lidi, aby na to molo vylezli a byli před námi. Organizátor se ale bál, aby nespadlo, a tak náš koncert ukončil. Měl na to určitě právo.“

Sobotní program vrcholil koncerty Monkey Business, kteří měli pod hlavním pódiem bezkonkurenčně nejvíc diváků, Wohnoutu, Medvěda 009, jenž na pódiu pokřtil DVD se záznamem koncertu z loňského Votvíráku, Xindla X a dalšími. Ředitel Kaiser včera Právu řekl, že příští rok bude Votvírák opět. Počítá s tím, že vstup bude tradičně zdarma.

Reklama

Související články

Votvírák bude letos popový

Hudební přehlídka Votvírák, která se odbude 12. až 14. června na letišti v Milovicích, bude letos více zacílena na tuzemský pop. Zatímco v loňském roce měla...

Výběr článků

Načítám