Hlavní obsah

Na Space X vystoupí Janota, Richter a Posejpal

Novinky,
Praha

Třetí ročník festivalu ambientní a elektronické hudby Space X se uskuteční v pátek a v sobotu v pražském Divadle X s podtitulem Umělci sobě. Oproti předchozím ročníkům je větší důraz kladen na tuzemskou scénu a přední představitele kontemplativní hudby, jako je výtvarník Petr Nikl, kytarista Miroslav Posejpal, kytarista a zpěvák Oldřich Janota nebo Irena a Vojtěch Havlovi.

Foto: Space X

Oldřich Janota

Článek

Festival zahájí v pátek performance Petra Nikla za doprovodu Orloje snivců na kovové perkuse. Pak zazní elektronická hudba v podání Nebu, vystoupení osobité písničkářky Stinky, která se od akordeonu přesunula k elektrickému zvuku a využívá kytaru i syntezátory. Své vynikající album Stellar Voices pokřtí Miroslav Posejpal, který od cella přešel k elektrické kytaře. Na klávesy ho doprovodí Michal Kořán a na kytaru Pavel Richter. Závěr večera obstará improvizující trio houslistky Anny Romanovské, kontrabasisty Petra Tichého a dechaře Michala Hrubého se zpěvačkou a harfistkou Hanou Blažíkovou, která se věnuje interpretaci starých písní.

V sobotu se pak představí velikáni, zpěvák a kytarista Oldřich Janota i kytarista Pavel Richter, kteří oba patřili k průkopníkům minimalismu a ambientu u nás. Janotu doprovodí kontrabasista Jaromír Honzák a violistka Romana Šilhavá. V Richterbandu budou dále hrát Michal Kořán a dechař Bharata Rajnošek.

Festival zakončí noční tichý koncert Vojtěcha a Ireny Havlových na cello a violy da gamba při svíčkách. Nedílnou součástí festivalu jsou divadla a výstava, tentokrát bude připomenuto Výtvarné divadlo Kolotoč, které bylo součástí Pražské pětky. Svá díla vystaví Petr Nikl, Čestmír Suška, který byl v Kolotoči, Jozef Mrva a Igor Grimmich.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám