Hlavní obsah

Na punkovém Antifestu o víkendu zahrají Exploited, The Boys i Zóna A

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaroměř (Náchod)

V pátek 31. července začne ve vojenské pevnosti Josefov v Jaroměři na Náchodsku již 14. ročník Antifestu. Dvoudenní festival nenabízí pouze punkové matadory české, slovenské, polské i finské scény jako Exploited, The Boys či Leniewiec. Dorazí skáčkové formace nebo tradiční rodinná kapela Benjamin Bang. Pořadatelé slibují stanové městečko, možnost parkování a občerstvení.

Článek

Letos se na Antifestu návštěvníci mohou těšit na vynikající britské kapely Dogsflesh a Demob, které se chystají na ukončení své kariéry, a tak jde o poslední příležitost spatřit je naživo.

Kapelu Demob založili na konci roku 1978 kytarista Terry Elcock a bubeník Johnny Melfah a brzy se připojili i zpěvák Mike Howes, Tony Wakefield (basa) a Chris Rush (kytara), stejně jako kamarád Mika Andy Kanonik. V hudbě Demob jsou cítit vlivy kapel jako Clash či Sex Pistols.

Zóna A, Guitar Gangstars a Tleskač

Další skvělou partičkou, která se objeví na festivalu v Josefově, je bratislavská Zóna A. Kapela vznikla v roce 1980 pod názvem Paradox. Všichni členové bydleli v jednom paneláku, kde měli i svou zkušebnu. V začátcích měli pouze jen akustické kytary a plechovky, i přesto kapela zkoušela obden. Nyní představí také své nejnovější pecky.

Londýnská kapela Guitar Gangsters se zformovala v roce 1989 z trosek a popela The Untouchables (Nepolapitelní). Tito tři londýnští zpěváci se vrátili ke zvuku kytar založeném na rock´n´rollu, který je inspiroval pro uchopení svých nástrojů v pozdních sedmdesátých letech. Ovlivněni The Jam, The Ruts, Ramones a samozřejmě Pistolemi hrají melodický punkrock.

Tleskač patří k nejvýraznějším tuzemským ska kapelám. Vznikla na základech skupiny Požár mlýna. Zakládajícími členy jsou baskytarista Jirka Frigo Sýkora, bubeník Petr Bejdžán Bejlek a zpěvák Míra Prasopes Cisler. Během své existence odehrál dnes již jedenáctičlenný soubor od roku 2000 více než pět set koncertů nejen v Česku.

F. P. B., Carburetors, Exploited a The Boys

Na pódiích se začala občas objevovat česká slavná formace F. P. B. (Čtvrtá cenová skupina), nemohou tedy chybět i na žánrově příbuzném festivalu. Energičtí norští Carburetors zahrají muziku, z níž jsou cítit silné vlivy Motörhead nebo Judas Priest a jejich heslem je "Fast Forward Rock 'n' Roll".

Headlinery by měli být také Exploited a snad se z jejich vystoupení nestane nabubřelá fraška jako posledně. Na menších festivalech jim to hraje přirozeněji, vzpomeňme Doupov či Českou Třebovou. Ve skladbách jsou divoce sociálně a politicky uvědomělí, v textech pokrývají vše od kriminálního práva až po zvyšování sledovanosti Big Brother CCTV.

Další peckou na letošním Antifestu bude finská hardcore punková legenda Appendix. Kapela se zformovala na počátku 80 let ve finském Pori. Kapela patřila mezí hlavní artikly vydavatelství Propaganda Records, pod jejichž hlavičkou se díla kapely prodávala po celém světě.

Jak tvrdí organizátoři i fanoušci, největší bombou festivalu mají být britští The Boys. Vznikli v Londýně v roce 1976. Jednotliví členové nejdříve hráli v různých jiných kapelách jako London SS či Hollywood Brats.

Předprodej vstupenek již skončil, proto je možné zakoupit vstupenky na místě, ceny jsou 550 korun na dva dny, 300 korun pouze na sobotu. Organizátoři upozorňují, že letos není možné brát do areálu festivalu psy a že bude fungovat úschovna.

Z programu Antifestu

Pátek 31. 7.

14.00 Red Insect

16.15 Leniwiec (PL)

17.45 Plexis

21.45 The Boys (UK)

22.45 Zóna A

00.00 The Chancers

1.00  Dogsflesh (UK)

2.00 Pipes and Pints

Sobota 1. 8.

9.00 Záviš

14.00 ZNC

15.00 Benjamin Band

16.00 Mouthguard (Austrálie)

17.00 Appendix (Fin.)

18.00 N. V. Ú.

19.00 Guitar Gangsters (UK)

20.00 F. P. B.

21.00 The Exploited (UK)

22.30 The Carburetors (Nor.)

23.45 Fast food orchestra

1.45 Demob (UK)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám