Hlavní obsah

Na pražském festivalu se koncertuje živě. Publikum paří v autech

– Praha
Natálie Lošková, Novinky, Natálie Lošková, Stanislav Dvořák

Ukázat prohlášení o negativním testu, zaparkovat a stáhnout okénka. Takový postup čeká diváky drive-in festivalu Art Parking, který se koná od 23. do 30. dubna v Pražské tržnici. Jde už o druhý ročník. Akce umožňuje lidem po několika měsících opět navštívit kulturu naživo, byť z auta. Program zahájil v pátek večer koncert Vypsané fixy.

Na pražském festivalu se koncertuje živě. Publikum paří v autechVideo: Novinky

 
Článek

Koncert Vypsané fixy byl vyprodaný, přijelo na něj 70 aut.

„Už jsme hráli na tomto festivalu minulý rok a mysleli jsme si, že to bude jen jednou, ale je to tady zase. I když je to skvělá myšlenka v téhle těžké době, doufejme, že už je to naposledy. Koncert pro lidi, kteří tančí, dotýkají se a zpívají, je přeci jen trochu něco jiného,“ říká zpěvák Michal Mareda.

Podmínkou pro účast na koncertě je zakoupená vstupenka a potvrzení o negativním antigenním či PCR testu. Koncert mohou diváci poslouchat naživo, ale z auta se staženými okénky, od organizátorů dostanou k dispozici také reproduktor nebo sluchátka.

Foto: Novinky

Vypsaná fixa zahrála na festivalu poprvé se svým novým baskytaristou Kryštofem Maškem.

„Naším cílem není vytvářet specifickou autokulturu, naším cílem je ukázat, že živá kultura je stále živá. Cítíme niternou potřebu zprostředkovat setkání mezi tvůrcem a jeho divákem, protože ten dialog je strašně důležitý. Potřebujeme do společnosti vnést naději a vrátit víru v krásu, radost a kvalitní mezilidské vztahy,“ vysvětlil producent festivalu Jakub Vedral.

„Naposledy jsem byla na koncertě minulý rok právě na festivalu Art Parking. To jsem ještě byla těhotná, letos už jdeme s miminkem, aby si to taky užila,“ říká jedna z divaček, která sedí v autě s dcerou na klíně.

„Já na koncertech rád skáču, takže jsem zvědavý, jestli to kola auta vydrží,“ směje se další účastník, který přijel na koncert s partou kamarádů.

V prostorách Pražské tržnice se během festivalu vystřídají kapely Vypsaná fixa, Xavier Baumaxa, Sto zvířat či Znouzectnost. Moderátory jsou Anatol Svahilec a Justin Svoboda, kteří kromě svého moderátorského umu doplní koncerty i slam poetry a storytellingem.

Foto: Novinky

Vstupenky na první koncert festivalu byly vyprodané.

„Doufáme, že začátkem dalšího týdne už bude umožněno, aby se diváci a interpreti potkávali i bez vozů. Snad si vláda uvědomí, že když umožní služby péče o tělo, tak musí uvolnit i služby péče o duši,“ dodává Vedral, který na začátek května plánuje další venkovní kulturní akce na různých místech Prahy.

V loňském roce Art Parking, který kromě hudby nabízel i filmová promítání či divadelní představení, navštívilo přes 11 000 diváků.

„Loni jsme si ověřili, že sledovat kulturu z auta je unikátní zážitek. V případě hudebních koncertů částečně exotický, rozhodně ale plnohodnotný – vždyť hudbu v autě posloucháme pravidelně,“ zve spoluautor projektu Karel Kratochvíl.

Vstupenky i občerstvení přímo na akci se dají koupit bez opuštění auta. Stačí poslat SMS na číslo, které divák dostane u vjezdu do areálu.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám