Hlavní obsah

Na Knížákovo místo proběhne konkurs

Právo, cg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr kultury Václav Jehlička se rozhodl sjednotit funkční období ředitelů příspěvkových organizací na šest let. Ti, kdo tento čas přesahují, se v případě zájmu budou muset zúčastnit výběrového řízení, které hodlá ještě letos vypsat. Týká se to mj. Milana Knížáka, ředitele Národní galerie, i Michala Lukeše, ředitele Národního muzea.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Milan Knížák

Článek

Právu to ve čtvrtek potvrdil tiskový mluvčí ministerstva Jan Cieslar. Ve většině případů působili ředitelé více než třicítky organizací bez časového omezení. „Šest let je dostatečně dlouhá doba na prověření kvalit uměleckých i manažerských. Pokud ředitel sám bude mít chuť v práci pokračovat, přihlásí se do dalšího výběrového řízení, kde bude mít příležitost svůj post obhájit,“ vysvětluje na webu ministr Jehlička.

Podle Cieslarova vyjádření není jasné, kdy by se výběrové řízení na místa Milana Knížáka nebo Michala Lukeše mělo konat, určitě se tak stane do konce tohoto roku. Změní se i kontrola příspěvkových organizací, která probíhá v ročních intervalech.

Letos je zaváděn systém, který počítá s vytvářením střednědobých plánů rozvoje jednotlivých organizací a průběžnou, resp. tříletou kontrolou jeho naplňování. Nově nastavený systém se v první fázi bude týkat patnácti z nich, které budou hodnoceny v roce 2010, zbývající pak v roce 2011.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám