Hlavní obsah

Na Hradě dokraloval Lear Jan Tříska

Novinky, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nedělní derniéra Krále Leara na nádvoří Nejvyššího purkrabství Pražského hradu uzavřela nejsvětlejší kapitolu prvního desetiletí Letních shakespearovských slavností. Výkon Jana Třísky v titulní roli nejztemnělejší Shakespearovy tragédie v nastudování Martina Huby zůstane jedním z nejvýraznějších hereckých výkonů polistopadové éry.

Foto: www.casradio.cz
Článek

Nic na tom nemění fakt, že se v této roli Tříska (66) po třiadvaceti letech s velkými osobními obavami z takového pozdního comebacku vrátil na české jeviště. Takřka na každém představení ale diváci aplaudovali ve stoje v beznadějně vyprodaném, do posledního místečka napěchovaném hledišti s první řadou doslova nalepenou pod důstojně královským schodištěm jeviště. Herec, který kvůli losangeleskému exilu (od roku 1978) stihl z největších Mistrových rolí "jen" Romea v Národním divadle a nyní Leara a který si posteskl, jak lituje, že se minul s Hamletem, odvedl u nás naprosto výjimečný, profesionální herecký koncert.

Od prvního výstupu, v němž na scénu vstupuje rozmařile pyšný vladař chystající se rozdělit jako ten král v Soli nad zlato říši mezi tři dcery, může každý v hledišti vychutnávat detaily Třískova herectví. Jeho Lear v posledních představeních oproti roku 2002 ještě vyzrál - k dokonalosti.

Nejlepší výkon desetiletí

Mistrovské je zachycení proměny. Od panovníka, jemuž dvě lžidcery upírají za lehce nabyté bohatství právo na spokojené stáří v rodinném kruhu, až k vetché trosce, které hoře a žal ani umřít nedovolují. Jen chvílemi zmocní se ještě Leara běsi. Nastavuje tvář a tělo vichrům a bouřím. V osidlech krutého osudu musí až do dna vypít kalich hořkosti a zklamání, aniž se může potěšit se skutečně milující Kordelií...

Nebývale promyšlené detaily mimických gest, jen maličko odstupu, jak ho umožňuje ne příběh, ale kongeniálně brilantní překlad textu renesančního mistra Martinem Hilským. V nedělním představení se Král Lear Jan Tříska rozloučil s Pražským hradem.

Lear do Brna

Na Hrad vstupuje od úterý 19. srpna pro změnu dánský princ Hamlet - Jiří Langmajer. Bude ho hrát s malým oddychem v posledním srpnovém týdnu až do 9. září. S rolí Leara se Jan Tříska definitivně rozloučí v sérii od 26. do 30. srpna na brněnském Špilberku. Salve!

Letní shakespearovské slavnosti Praha, Brno, Bratislava - William Shakespeare: Král Lear. Přeložil Martin Hilský, režie Martin Huba, kostýmy Milan Čorba, scéna Jozef Ciller, hudba Petr Malásek.

Reklama

Související témata:

Související články

Král Lear se vrátil na Hrad

Na nádvoří Nejvyššího purkrabství Pražského hradu se v úterý večer vrátí inscenace Shakespearovy tragédie Král Lear.

Jan Tříska odešel z nemocnice a hrál Leara

Herec Jan Tříska se rozhodl odejít z nemocnice a odehrál v neděli představení Krále Leara na Letních shakespearovských slavnostech na Pražském hradě. Lékaři...

Výběr článků

Načítám