Hlavní obsah

Na Grammy zahrají Beach Boys, favoritem cen je Kanye West

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavná hudební ocenění Grammy se budou předávat v noci z neděle 12.2. na pondělí 13.2. v Los Angeles. Letošním favoritem je rapper Kanye West, který získal sedm nominací. Během večera čeká na diváky řada vystoupení. Třešničkou na pomyslném dortu bude legendární kapela Beach Boys, která se proslavila v 60. letech 20. století.

Foto: Profimedia.cz

Beach Boys na koncertě v Miami

Článek

Žijící členové skupiny Brian Wilson, Mike Love, Al Jardine, Bruce Johnston a jejich kolega z počátků kapely David Marks vystoupí společně s nominovanými skupinami Foster The People a Maroon 5. Beach Boys chystají nové album i turné, které začne 27. dubna. Prestižní ceny pro ně představují dobrou příležitost, jak na návrat upozornit. "Po klucích se mi stýská. Bude zážitek nahrávat novou desku a být s nimi znovu na pódiu," řekl Wilson.

Kromě Beach Boys si na předávání cen Grammy zahraje například Bruce Springsteen, kapela Coldplay či David Guetta. Poprvé od roku 2009, kdy právě vpředvečer udílení cen Grammy napadl svou tehdejší přítelkyni Rihannu, tu vystoupí i zpěvák Chris Brown. Rovněž Rihanna je letos mezi účinkujícími, což vzbudilo spekulace, zda spolu oba umělci něco zase nemají.

Největší pozornost ale na cenách zřejmě bude upřena na kontroverzního rappera Kanyeho Westa, který má na kontě největší počet nominací, a všechny bude zajímat, kolik jich nakonec promění. Nominovaný je například na cenu za nejlepší píseň se skladbou All Of The Lights. Album My Beautiful Dark Twisted Fantasy, jehož je součástí a které mnozí odborníci považují za špičkové, ale ve své kategorii nominaci překvapivě nedostalo. West dosud na Grammy vyhrál 14 různých ocenění.

Mezi nominovanými je český dirigent Jiří Bělohlávek

Po šesti nominacích mají britská zpěvačka Adele, americký písničkář Bruno Mars a americká rocková skupina Foo Fighters. Adele podle očekávání bodovala se svým albem 21, které se loni se 4,5 milióny prodaných nosičů stalo nejpopulárnějším. Truchlivé album o rozbitém vztahu dvou lidí získalo nominaci spolu s albem americké rockové formace Foo Fighters (Wasting Light) a albem Lady Gaga Born This Way. O cenu pro nejlepší album se ještě budou ucházet Bruno Mars (Doo-Wops & Hooligans) a barbadoská zpěvačka Rihanna (Loud).

Mezi nominovanými figuruje i český dirigent Jiří Bělohlávek, který se uchází o ocenění v kategorii nejlepší nahrávky orchestru. Šéfdirigent Symfonického orchestru BBC Jiří Bělohlávek byl nominován za odehrání šesté symfonie od Bohuslava Martinů. Po šesti letech tak znovu soutěží o cenu v podobě zlatého gramofonu. V roce 2005 byl nominován za nahrávku třetí a čtvrté symfonie Bohuslava Martinů, již pořídil s Českou filharmonií.

Bělohlávek je nominován v jedné z vedlejších kategorií, které se nevyhlašují během hlavního ceremoniálu. Letos se celkový počet cen snížil ze 109 na 78 právě na úkor menších a menšinových kategorií. Předávání cen proto budou provázet protesty hudebníků, kteří to považují za nespravedlivé. Podpořily je přitom takové veličiny jako Paul Simon, Carlos Santana, či Bonnie Raittová.

O cenách rozhoduje americká Národní akademie nahrávacích umění a věd (NARAS). Letos je bude udělovat již po 54. Přímý přenos z losangelského Staples Center začne na televizní stanici CBS v pondělních 02:00 SEČ a potrvá 3,5 hodiny. Předávání cen bude moderovat rapper LL Cool J. Ceny bude předávat mnoho známých osobností, například Ringo Starr ze slavných Beatles, herečka Gwyneth Paltrowová či členové country kapely, která loni nasbírala nejvíce, a to pět gramofonků.

Reklama

Výběr článků

Načítám