Hlavní obsah

Na Febiofest přijede slavný představitel Hitlera Bruno Ganz

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pražský festival Febiofest, který proběhne 25. března až 2. dubna 2010, přijede slavný švýcarský herec Bruno Ganz, známý např. z filmů Nebe nad Berlínem a Zánik Třetí říše.

Článek

Bruno Ganz je významná mezinárodní hvězda, která natočila několik desítek filmů. Čeští diváci pravděpodobně znají nejvíce snímky Nebe nad Berlínem a Zánik Třetí říše. Známé jsou také filmy Baader Meinhof Komplex, Tak daleko, tak blízko! a Předčítač. V Praze Ganz uvede retrospektivu své tvorby.

Dalším zahraničním hostem je herečka Fanny Ardantová. Ta bývala hvězdou filmů Francoise Trauffauta, hrála také v adaptaci Swannovy lásky od Marcela Prousta a v mnoha dalších snímcích jako 8 žen nebo Někdo to rád holky. V roce 2009 si vyzkoušela režii ve filmu Cendres et sang.

Febiofest nabídne současnou íránskou, polskou, francouzskou, americkou nebo rumunskou tvorbu. V hlavní soutěži bude také slovenský film Bratislava, který se zabývá tématy sídlišť a rapperů. Podle organizátorů je "brutální" a mluví se v něm slovenským slangem, který pravděpodobně bude třeba překládat v titulcích.

Opět zasedne tradiční divácká porota vybraná z různých věkových a sociálních skupin. Ta rozhodne o kvalitách mladých evropských filmů. Do poroty se může přihlásit každý na stránkách www.febiofest.cz.

Za málo peněz bude hodně muziky

Šéf Febiofestu Fero Fenič zmínil, že festival je v mimořádně těžké situaci, má jen čtvrtinu peněz a sponzorů ubývá. Doufá, že zbytek ještě sežene. V minulosti se prý zadlužil, aby festival mohl existovat.

Přesto nechce omezovat kvalitu filmů ani rušit oblíbenou hudební část Febiofestu. Tu letos zajistí jiná firma, nikoliv z uměleckých, ale opět z finančních důvodů. Nový dramaturg souhlasil, že si peníze sežene sám, ale zároveň uvedl, že skupin nebude méně. Budou se ale muset spokojit s menším honorářem.

Přibude pódium pro začínající kapely, o jejichž účinkování na profesionální scéně budou hlasovat návštěvníci festivalu.

Reklama

Výběr článků

Načítám