Hlavní obsah

Morávek bude na Slovensku režírovat Cyrana

ČTK, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Divadelní režisér Vladimír Morávek, který získal širší popularitu až loni filmovým debutem Nuda v Brně, nastuduje se souborem činohry Slovenského národního divadla Cyrana z Bergeraku od Edmonda Rostanda.

Foto: SKK Koštov

Koštovská desítka: plakát.

Článek

Titulní roli ve hře, v níž se za velkým nosem ukrývá jeden z nejsilnějších příběhů lásky, ztvární slovenský herec Martin Huba. Premiéra je plánovaná na leden 2005.

"Je to nehorázně romantický a dojímavý příběh. Už když si ho čtete, tak vás srdce bolí takovým způsobem, že pak vlastně nemůžete spát a jen myslíte na to, jak ten Cyrano miloval," řekl o klasickém příběhu Morávek.

Obsadit do titulní postavy Martina Hubu byl režisérův nápad. Herec se ale trochu zdráhal roli přijmout. "To proto, že v slovenském kontextu existuje úžasný Cyrano Milana Lasici. Já jsem se s Hubou scházel a pořád jsem mu říkal, že bez něho bych si tu inscenaci představil jen velmi nerad a on byl tak milý, že na to nakonec přistoupil," řekl Morávek. Do role Roxany obsadil Dianu Mórovou a Kristiána si zahraje Róbert Roth.

Morávkovi se velmi líbí slovenský překlad Ľubomíra Feldeka: "Je to skvělý překladatel, takže mě hrozně těší, že Cyrana budeme hrát v tomto evropsky vynikajícím překladu."

Na Slovensku si Morávek vysloužil uznání odborné kritiky i veřejnosti svou inscenací Shakespearova Macbetha, která měla premiéru v březnu 1999 v Divadle Andreje Bagára v Nitře. Získal za ni Divadelní Dosky sezóny - prestižní ocenění, které se rovná českým Cenám Alfréda Radoka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám