Hlavní obsah

Mona Lisa české avantgardy do aukce

Právo, kul

Za Monu Lisu české avantgardy by mohl být označen obraz Josefa Čapka Děvče v růžových šatech, který bude v neděli 23. září největší atrakcí aukce Galerie Art v pražském Hotelu Hilton. Dílo pochází ze sbírky historika umění Jaroslava Borovičky, který obraz zakoupil ve 30. letech přímo od malíře, ale v roce 1959 mu byl zabaven a umístěn dočasně do Národní galerie.

Článek

Před patnácti roky ho (letos pětadevadesátiletý!) Borovička získal zpět -kromě restituce po továrníkovi Jindřichu Waldesovi šlo v Praze o největší kolekci moderního umění vrácenou původnímu majiteli.

Děvče v růžových šatech patří mezi Borovičkovými obrazy mezi absolutní skvosty.

Koupel nohou za 9,3 miliónů

Galerie Art je dosud držitelem rekordu za nejdražšího Čapka. Před rokem se jim podařilo na dražbě klasiků moderního umění v Hiltonu prodat jeho obraz Koupel nohou za 9,3 miliónu Kč (cena je uvedena bez provize) a v současné době jde o druhé nejdražší dílo na českém aukčním trhu.

Dívka by mohla tento rekord překonat. "Je to unikátní obraz. Něžný, krásný, pohledný. I Čapek si ho velmi vážil a vystavil ho na dvou legendárních výstavách skupiny Tvrdošíjných. Dlouho nebylo tak významné dílo na domácím aukčním trhu. Vyvolávací cenu jsme stanovili na 2,2 miliónu korun a předpokládáme, že o tak mimořádné dílo se strhne velký dražební souboj," řekl Právu Vladimír Neubert, majitel Galerie Art.

Přes 400 dražebních věcí

Nedělní aukce 23. září nabídne i dalších 414 obrazů a soch předních českých a slovenských malířů z 19. a 20. století v souhrnné ceně zhruba 22 miliónů Kč. Obraz s nejvyšší vyvolávací cenou je kubistické Poprsí muže od Antonína Procházky, jehož dražba začíná na částce 3,2 miliónu korun. Galerie Art drží i rekord v případě tohoto malíře - v roce 2006 prodala jeho Kopretiny za 7,1 miliónu korun a jde o třetí nejdražší dílo vydražené v ČR.

Výběr významných obrazů, které byly pro veřejnost vystaveny v sídle Galerie Art na Staroměstském náměstí, slibuje, že aukce se opět stane největší událostí na podzimním českém aukčním trhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám