Hlavní obsah

Minisérie Černobyl zabodovala na udílení britských cen BAFTA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minisérie Černobyl od televizní stanice Sky Atlantic na pátečním udílení televizních cen britské filmové a televizní akademie (BAFTA) dostala ocenění za nejlepší minisérii, uvedla BBC.

Foto: Profimedia.cz

Minisérie Černobyl dostala ocenění za nejlepší minisérii.

Článek

Cenu za nejlepšího herce v hlavní roli dostal herec Jared Harris, který ztvárnil sovětského vědce Valerije Legasova, vedoucího vyšetřovací komise černobylské havárie.

Foto: Profimedia.cz

Jared Harris v minisérii Černobyl ztvárnil sovětského vědce Valerije Legasova.

Ocenění za nejlepší herečku dostala Glenda Jacksonová, pro niž to byla první televizní role za 27 let. Oscarová herečka si ve snímku Elizabeth is Missing (Alžběta se ztratila) zahrála stárnoucí ženu s demencí. Jacksonová, která byla nominována na cenu BAFTA naposledy v roce 1974, uvedla, že je „naprosto ohromená”, píše BBC.

Letošní udílení se kvůli koronaviru konalo v uzavřeném studiu a umělci ocenění přijímali virtuálně. Moderátor Richard Ayoade o netradičních podmínkách letošní akce žertoval. „Škoda, že musela nastat pandemie, aby byly nastoleny ty nejzákladnější parametry osobního prostoru," řekl v úvodu.

Foto: Profimedia.cz

Glenda Jacksonová dostala ocenění za nejlepší herečku.

Herec Idris Elba dostal zvláštní ocenění za své dílo a prosazování rozmanitosti a nových talentů. Ocenění získala i celé řada dalších snímků včetně dokumentu Leaving Neverland (Odchod z Neverlandu), ve kterém dva Jacksonovi někdejší blízcí přátelé Wade Robson a James Safechuck otevřeně promluvili o tom, že je král popu jako děti dlouhá léta sexuálně zneužíval.

Foto: Profimedia.cz

Idris Elba

Britská filmová a televizní akademie byla založena v roce 1947 a udílí televizní ceny od roku 1955.

Přehled držitelů televizních cen Britské filmové akademie (BAFTA) za rok 2020
Nejlepší seriál: ČernobylRežie: Johan Renck - ČernobylHerec v hlavní roli: Jared Harris - ČernobylHerečka v hlavní roli: Glenda Jacksonová - Elizabeth is Missing (Alžběta se ztratila)Herec ve vedlejší roli: Will Sharpe - Giri / HajiHerečka ve vedlejší roli: Naomi Ackieová - The End of the F---ing WorldDokument: The Last SurvivorsNeanglicky mluvený seriál: Když nás vidí - When They See Us (USA) - režie Ava DuVernayováScénář: Jesse Armstrong - Boj o moc (Succession)Hudba: Hildur Gudnadóttirová - ČernobylZvuk: ČernobylKostýmy: Odile Dicksová-Mireauxová - ČernobylMasky: Loz (Laura) Schiavoová - Gangy z Birminghamu (Peaky Blinders)Střih: Simon Smith, Jinx Godfrey - ČernobylVycházející hvězda: scenáristka Aisling Bea (Aisling O'Sullivanová) - This Way Up

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám