Hlavní obsah

Miliardový Návrat krále

LOS ANGELES/PRAHA

Závěr tolkienovské trilogie Pán prstenů: Návrat krále se stal druhým filmem v historii kinematografie, který překonal v celosvětových tržbách hranici jedné miliardy dolarů. V pondělí to oznámil distributor filmu New Line Cinema.

Článek

Snímek režiséra Petera Jacksona se tak stal druhým finančně nejúspěšnějším filmem všech dob. Před ním je jen Titanic, za který diváci zaplatili od roku 1997 1,8 miliardy dolarů.  Návrat krále ovšem překročil miliardovou hranici rychleji - za necelých deset týdnů od premiéry, která se konala 17. prosince. Titaniku se to povedlo až během 11. týdne. Přes 361 miliónů utržil film v USA a Kanadě, kde se i o posledním víkendu držel ještě na desátém místě návštěvnosti.

Všechny tři díly zatím dohromady utržily 2,8 miliardy dolarů. První snímek Společenstvo prstenu skončil po premiéře v roce 2001 s 865 milióny dolarů, zatímco Dvě věže o rok později s 921 milióny. Natočení každého dílu na Novém Zélandě přišlo na 100 miliónů dolarů.

Samuraj vystřídal krále

Po pěti týdnech opustil Návrat krále čelo žebříčku návštěvnosti českých kin. Vystřídal ho americký historicko-dobrodružný příběh Poslední samuraj s Tomem Cruisem v hlavní roli, který o víkendu zhlédlo přes osmadvacet tisíc diváků. Jen o tisíc méně přišlo na Návrat krále. Poslední samuraj zvítězil i v tabulkách specializovaných na pražská a brněnská kina. V moravských je pošesté v čele Pán prstenů.

Podle informací Unie filmových distributorů skončilo na třetím místě pokračování Kleinových "básníků". Následuje druhý díl Troškova Kameňáku. Trojanovy Želary, jejichž tvůrci se už ve středu vydají do Los Angeles za vidinou prestižní sošky Oscara, jsou osmé. Z domácí tvorby skončil v první dvacítce ještě Marhoulův Mazaný Filip, který byl osmnáctý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám