Hlavní obsah

Režisér Špaček: Národ je basketbalový tým. Měl by táhnout za jeden provaz

Novinky, Lenka Hloušková

Film o lásce, basketu a naději, to je nový český snímek Zlatý podraz. Na karlovarském festivalu jej představil jeho režisér Radim Špaček. Jeho děj diváky zavádí do roku 1939, ke klukům, kteří chtějí prostě „jen“ žít a hrát milovaný basketbal. Jenže do jejich malých osudů vstoupí velké dějiny. A ty se na malá, ani velká lidská přání obvykle neptají.

Trailer k filmu Zlatý podrazVideo: Falcon

 
Článek

Proč by měli, pane Špačku, diváci přijít právě na váš film?

Vzhledem k tomu, že kolem 25. října si budou, možná matně, připomínat sto let vzniku Československa, tak by je to mohlo inspirovat. Mohli by se podívat na to, jak to prožívali zrovna tihle ti kluci, kteří chtěli jen hrát basket a běhat za holkami. A ty dějiny před ně stavěly takové překážky, kde se museli rozhodnout, zda z toho vyjdou se ctí, nebo ne. Je to taková příležitost si zrekapitulovat sám k sobě, ne jaký vztah má člověk k basketbalu, ale k dějinám Československa.

Režisér Radim Špaček o Zlatém podrazu, lásce, národu a basketbaluVideo: Novinky

Ten film je schválně načasovaný ke stoletému výročí?

Ano, je takhle načasovaný už od doby, kdy jsem v něm zaangažovaný, což je asi dva a půl roku. Od začátku je tedy cílený ke stoletému výročí založení republiky. S tím jsme to dělali. Doufám, že to stihneme. Všechno nasvědčuje tomu, že ano. A považujeme si to za čest.

Foto: YMCA

Trenéra basketbalistů si zahrál Stanislav Majer.

Hrajete sám basketbal?

Ne, ne. Já nejsem úplně sportovně založený člověk. Vždycky jsem se o nějaký ten sport snažil, ale moc mi to nešlo. V kolektivu jsem již úplně ztracený, co se týče sportů, kolektivních her. Ale je pravda, že se mi basketbal líbí. Podle mě je to opravdový sport. Jak tam ti kluci lítají v těch trenkách a tílkách. Je to takové dynamické. Hrozně mě to oslovilo, vypadá to dobře.

Foto: YMCA

Trenéra basketbalistů si zahrál Stanislav Majer.

Zlatý podraz je načasovaný ke stoletému výročí republiky. To už vím. Na karlovarské besedě hodně padala slova: národ, hrdost, čest. Co je tedy pro vás národ?

Národ? Skupina lidí, kteří se domluví na tom, že spolu žijí na jednom území. A že společně sdílejí nějaký společný názor, společné dějiny, vkus na určité věci. A ti lidé by se měli nějak vzájemně respektovat, vycházet si vstříc. A táhnout za jeden provaz. A o to jde i v tom basketbalu. Jedna ze zásadních vět fimu, replik je: zápasy rozhoduje tým. Takže pro mě národ je basketbalový tým. Ten by měl táhnout za jeden provaz. Protože bez toho se to nevyhraje.

Film Zlatý podraz

  • Film začíná v roce 1938. Jeho hlavní linii snímku tvoří osudová láska mladého právníka a sportovce Franty, Filip Březina, k tanečnici Michelle, polská herečka Patricia Volny, s kterou se seznámí na poválečném Mistrovství Evropy v basketbalu v Ženevě.
  • Michelle je osudem pronásledovaná dívka, která prchla z vlasti před Stalinem i Hitlerem. Jejich příběh, který kromě politiky ovlivní i dva protikladní jedinci trenér Valenta - hraje jej Stanislav Majer, a funkcionář Hrabal, roli ztvárnil Ondřej Malý. Vrcholí v roce 1951, kdy Evropu už na mnoho let rozdělila železná opona.
  • Film bude mít premiéru 25. října 2018
  • Více: www.zlatypodrazfilm.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám