Hlavní obsah

RECENZE: Jednotka intenzivního života alias poetická esej na dohled nevyhnutelné smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Snímek režisérky Adély Komrzý Jednotka intenzivního života ukazuje, v čem se nemocniční prostředí ve vztahu s pacienty s životem ohrožující nemocí mohou zlepšit i to, že paliativní péče neznamená předzvěst nadcházející smrti. V rámci 55. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary se jako jediný dokument představuje v soutěžní sekci Na východ od Západu.

Foto: KVIFF

Lékařka Kateřina Rusinová v dokumentu Jednotka intenzivního života

Článek

„Všichni vaši pacienti zemřou,” zazní v dokumentu z úst lékaře Ondřeje Kopeckého, který spolu s Kateřinou Rusinovou založili a vedou paliativní tým v pražské VFN na Karlově náměstí, jenž se zaměřuje na zkvalitnění péče pro pacienty s život ohrožující nemocí.

Zazní to jako připomínka, na kterou se v zápalu udržování životních funkcí pomocí nejrůznějších zlověstně pípajících přístrojů zapomína. Nejen v nemocnicích je smrt často vnímána jen jako selhání lékaře.

Ve snímku, který náročné téma smrti rozebírá i právě díky hlavním aktérům s jistou lehkostí, vystupují lékaři Ondřej i Kateřina z pochmurného nemocničního prostředí jako osvícení mediátoři, kteří tu jsou nejen pro pacienty, ale i pro své lékařské kolegy.

Foto: KVIFF

I navzdory smrtelnému onemocnění lze hledat radosti a nové začátky, jako je třeba svatba

Pacientům pomocí citlivě a vřele pokládaných otázek pomáhají zorientovat se a uvědomit si vlastní priority v nastalé situaci, kdy čelí závažnému onemocnění. Lékařům a medikům pomáhají v lepší komunikaci s pacienty a divákům ukazují, že paliativní péče pro pacienta nemusí znamenat konečnou stanici. Nejčastěji položenou otázkou v dokumentu je to, jak žít dobrý a naplněný život i v nemoci, která může mít zhoršující prognózu.

Komunistický teror i mileniálové. Filmová nadace ocenila nejlepší scénáře

MFF KV

Autorka dokumentu a režisérka Adéla Komrzý průběžně navštěvovala tři roky paliativní tým, který vznikl jako pilotní projekt, jenž má sloužit jako modelový příklad ostatním nemocnicím. Výsledkem je více než dokument spíše poetická esej o tom, jak moderní přetechnizované nemocniční prostředí často zapomíná na lidskou a emocionální stránku nemoci, se kterou se musí vyrovnávat nejen pacienti , ale i jejich blízcí.

Snímek Jednotka intenzivního života vstoupí do kin na začátku září. V rámci 55. Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary soutěží jako první dokument po zrušení samostatné dokumentární sekce v sekci Na východ od Západu.

Celkové hodnocení: 90%

Reklama

Výběr článků

Načítám