Hlavní obsah

RECENZE: Geniální, unikátní, sexy. Prostě Tina Turner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příběhu jedné z největších hudebních legend všech dob se ujala režijní dvojice T. J. Martin a Daniel Lindsay. Název Tina je hodně stručný, ale každý přece ví, o koho jde.

Trailer k filmu Tina

 
Článek

Velmi pečlivý dvouhodinový portrét nabízí rozhovory s Tinou Turner i archivní záznamy z koncertů. Zachycuje vše od dětství v Nutbushi, kde byla obklopena chudobou a násilím. Její matka ji opustila, nezvládala své vlastní démony. Tina se k ní jako dospělá hvězda chovala velice slušně, ale ten chlad mezi nimi přece jen zůstal patrný celý život.

Koncem padesátých let se talentovaná, ale zcela naivní Anna Mae Bullocková upnula na muzikanta Ika Turnera, který vymyslel jméno Tina Turner a skutečně odstartoval její kariéru. Ze začátku byl skvělý, ale později, když se kariéra nedařila, se ukázalo, že je to paranoidní blázen. Bral drogy, Tinu mlátil a obecně se choval jako diktátor. Zpěvačka v dokumentu říká, že mu odpustila, byl prostě duševně nemocný.

Souvisí to i s méně známým faktem, že Tina je buddhistka. Díky východní filozofii našla sílu odejít od Ika, zahájit novou kariéru a odpouštět.

Foto: Kviff

Tina

Koncem sedmdesátých let téměř nikdo nevěřil, že se už pomalu stárnoucí Tina dostane zpět na vrchol, ale stalo se. Chtěla být jako Rolling Stones, a nakonec se to povedlo - začala vyprodávat stadióny. Producenti a muzikanti o ní vyprávějí, že si nebyli jistí, jak to dopadne, ale mohlo to být jinak? Jde o jednu z mála zpěvaček, na kterou sedí přívlastky unikátní i geniální.

Její hlas je nenapodobitelný, její energie zcela nepochopitelná. Souvisí to i s tím, že byla instinktivní zpěvačkou, nebyl v tom ani náznak kalkulu. I v padesáti letech vyzařovala sexy auru, jakou nemají o generaci mladší umělkyně.

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám