Hlavní obsah

Osud Vlasty Chramostové i Gottwaldovo umírání. Filmová nadace ocenila nejlepší scénáře

Filmová nadace vyhlásila na karlovarském filmovém festivalu vítěze scenáristické soutěže. Pět autorů si rozdělilo celkem 730 tisíc korun. V hlavní kategorii si ocenění odnesli Petr Kazda a Tomáš Weinreb Pavel Gotthard a Viktor Polesný. V kategorii Hvězda zítřka pro autory do 33 let uspěl David Semler.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vítězové scenáristické soutěže Filmové nadace. Zleva David Semler, Pavel Gotthard, Petr Kazda, Tomáš Weinreb a Viktor Polesný

Článek

Členové výboru nadace vybírali z 95 zaslaných prací, které byly mixem žánrů od dramat přes pohádky po detektivky.

Vítězný scénář Les Petra Kazdy a Tomáše Weinreba, oceněný 250 tisíci korunami, vychází z reálných příběhů zasazených do venkova a krajiny. Původně soudržná rodina otce Libora prochází rozkladem, zásadním tématem je člověk a jeho rozhodnutí, odpovědnost vůči sobě, svým blízkým, společnosti a přírodě. Les se stává metaforou sepětí člověka s přírodou, ale také odrazem našich skutků, omylů i selhání.

Foto: Marta Myšková, ČTK

Vlasta Chramostová na snímku z roku 2008

Druhý scénář Vlasta získal 180 tisíc Kč a popisuje osudy herečky Vlasty Chramostové, klíčové okamžiky jejího života, zabývá se motivacemi, rozhodnutími a jejich důsledky, které herečku dovedly do extrémních životních momentů. Hlavním tématem je vyrovnání se s vinou, přiznání a katarze.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vítězové scenáristické soutěže a členové správní rady Filmové nadace (zleva) Martin Chalupský, Petr Tichý a Helena Uldrichová a předseda výboru nadace Ivo Mathé (vzadu pravo)

Třetí oceněný scénář Dance macabre Viktora Polesného, který získal 150 tisíc korun, je příběhem poledních dnů komunistického prezidenta Klementa Gottwalda a potažmo destrukcí mezilidských vztahů a hodnot. Autor scénář vystavěl na utajovaných svědectvích lékařů, kteří byli umírání Gottwalda přítomni.

Foto: Jiří Rublič, Rostislav Novák, ČTK

Uložení rakve s tělem Klementa Gottwalda v Národním památníku na hoře Vítkově, 19. března 1953. Bývalý prezident Gottwald ve výřezu.

„Výše nadačních příspěvků souvisí s originalitou a kvalitou zaslaných scénářů. Nemáme předem určeno, jakou částku vyplatíme pro vítěze v konkrétní kategorii. Stanovujeme si vždy jen celkovou částku, kterou máme k dispozici pro celou uzávěrku,“ uvedl předseda správní rady Filmové nadace a generální ředitel Barrandov Studio Petr Tichý.

Termín uzávěrky přihlášek pro příští rok je 28. února 2023.

Reklama

Výběr článků

Načítám