Hlavní obsah

Návštěvníci filmového festivalu vyšlapali pro charitu půl miliónu korun

Právo, Rudolf Voleman
Karlovy Vary

Bezmála půl miliónu korun si takřka rovným dílem rozdělily v sobotu odpoledne mezi sebe Centrum Paraple a sbírkový projekt Pomozte dětem z výtěžku charitativní akce Nadace ČEZ, v rámci které na karlovarském filmovém festivalu filmové hvězdy, osobnosti společenského života a také návštěvníci Karlových Varů šlapali na oranžovém kole před hotelem Thermal.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Do akce se na závěr zapojil před zraky Zdeňka Svěráka i oranžový panter Nadace ČEZ.

Článek

„Čekal jsem, že to bude velká částka, ale nečekal jsem, že bude až tak velká,“ poděkoval za Centrum Paraple herec Zdeněk Svěrák, které na oranžovém kole získalo částku 248,5 tisíce korun.

Byl posledním, kdo na oranžovém kole ve prospěch Centra Paraple šlapal. „Já na kole v polovině kopce vždycky slézám, tak budu opatrný,“ uvedl Svěrák, než nasedl.

„Na kole jezdím od malička a ta scéna ve filmu Obecná škola s vozíkem za kolem je pravdivá. Jako dítě jsem takový vozík opravdu sestrojil a vozil na něm svou sestru, kterou se mi jednou skutečně podařilo nechtěně vyklopit. Nic se ale nestalo, sestře je 65 let a je zdravá a čilá,“ prozradil.

Svěrák: ručím svou tváří

Peníze získané z oranžového kola použije podle Svěráka Centrum Paraple na provoz svého zdravotně sociálního zařízení v Praze - Malešicích, které je určeno vozíčkářům.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Za Centrum Paraple šlapal na oranžovém kole na závěr festivalu i Zdeněk Svěrák.

„Věnuji se této činnosti už dvacet let od doby, kdy náš kolega z divadla Honza Kašpar spadl ze stromu a přerušil si míchu. Svým obličejem ručím za to, že se ty peníze nikde neprošustrují. V republice přibudou každý týden čtyři vozíčkáři s tímto poraněním a zájem o rehabilitaci v našem zařízení je obrovský. Peníze použijeme na jeho provoz, protože od státních organizací dostaneme zhruba jednu třetinu těchto provozních prostředků, ale zbytek musíme sami získat od dobrosrdečných lidí,“ odpovídal Svěrák na otázky Oranžového pantera Nadace ČEZ, kterého si spletl s liškou.

„Pardon, já měl z přírodopisu trojku,“ omluvil se panterovy Svěrák.

Peníze také dětem

Částku 247,3 tisíc korun si z charitativního projektu odnesl sbírkový projekt Pomozte dětem.

„Naše zacílení je široké,“ uvedla koordinátorka projektu Kateřina Tomášová. „Cílem naší sbírky je především zkvalitnění života dětí,“ pokračovala s tím, že projekt je zaměřen na handicapované a sociálně znevýhodněné děti a také například dětem žijícím mimo rodin.

Nadace ČEZ pořádala charitativní akci na oranžovém kole na karlovarském festivalu již poosmé.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám