Hlavní obsah

Na karlovarský festival dorazí dva držitelé studentského Oscara

Novinky, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

54. Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary (MFF KV) vedle uznávaných filmařů bude hostit také začínající režisérské talenty. Deset studentů a absolventů své umění představí v sekci První podání.

Foto: European Film Promotion

Českým zástupcem v Prvním podání je snímek Hra.

Článek

Deset vybraných tvůrců letos čeká diskuze s mentorem a filmovými odborníky. Jedním z nich je také švédský režisér Jonatan Etzler, který loni získal zlatého studentského Oscara za svůj svěží nepředvídatelný thriller o úzkosti dospívajících, sociálních sítích a slávě Připravte se.

Jeho maďarský kolega István Kovács byl oceněn bronzovým studentským Oscarem za drama o válkou rozervaném Sarajevu Obléhání.

Foto: European Film Promotion

Válku řeší maďarský snímek Obléhání

Mnoho ocenění posbíral rovněž snímek Babiččin miláček z Bosny a Hercegoviny, v němž Irfan Avdić vypráví příběh mladého Alema, jehož život je rozpolcen mezi snahu vymanit se ze zdánlivě nekonečné chudoby a péče o babičku.

Foto: European Film Promotion

Českým zástupcem v Prvním podání je snímek Hra. Jejím tvůrcem je Slovinec Lun Sevnik.

Světovou premiéru bude mít během MFF KV český zástupce Lun Sevnik (původem ze Slovinska) s filmem Hra – jeho protagonisté, šestnáctiletí kamarádi Boris a Hugo, založí video kanál s živým vysíláním a ohlásí, že v následující hodině spáchají sebevraždu.

 Čtyřdenní akce

Spolupořadatelem Prvního podání je nadnárodní organizace European Film Promotion (EFP). Právě pro ni je MFF KV možností ukázat mladé talenty, jejich filmy divákům. Na jejich nominacích se podílejí národní filmové instituce, které vyhledávají nejzajímavější talenty ve svých zemích.

Foto: Milan Maliíček, Právo

Umělecký ředitel karlovarského festivalu Karel Och

O finálním výběru pak rozhodují umělecký ředitel MFF KV Karel Och spolu s programovou koordinátorkou Annou Purkrábkovou.

Iniciativa je podporována programem EU Kreativní Evropa – Média a příslušnými členy EFP. Pátý ročník spolupráce EFP s festivalem představí mladé filmaře a jejich díla veřejnosti, odborníkům a médiím během čtyřdenního programu od 30. června do 3. července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám