Hlavní obsah

Na festivalovém dortu Větrný mlýn pracovali cukráři šestnáct hodin

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Šestnáct hodin strávili cukráři karlovarského Grandhotelu Pupp v Karlových Varech na přípravě metr vysokého a sedmdesát kilogramů vážícího dortu v podobě Větrného mlýnu, který se stal hlavní ozdobou sobotní závěrečné párty karlovarského filmového festivalu.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Cukráři Karel Václavík a Marcela Čubrová a šéfkuchařka karlovarského Grandhotelu Pupp v Karlových Varech Vlaďka Příhodová ve Slavnostním sále u dortu v podobě větrného mlýnu Moulin Rouge, který byl hlavní ozdobou sobotní závěrečné festivalové párty.

Článek

„Nejdříve jsme museli upéct celkem deset korpusů, které jsme následně na sebe sesazovali,“ uvedla cukrářka GH Pupp Marcela Čubrová.

„Dort v podobě větrného mlýnu v sobě takhle skrývá hned deset druhů různých dortů. Jedná se například o dort oříškový, kávový a čokoládový a dále pak Jahodový sen, dort Pupp nebo Terský dort,“ vypočítávala šéfkuchařka hotelu Vlaďka Příhodová.

„Spodní část tvoří celkem osm dortů a vrchní, která vytváří střechu větrného mlýnu, pak další dva dorty,“ dodal cukrář Karel Václavík.

Marcipánový skvost

Červený plášť dortu cukráři připravili z marcipánu, stejně jako hnědou střechu.

„Modrá okýnka jsme vyrobili ze želatiny,“ podotkla Příhodová. „Jenom skládání dortů na sebe trvalo čtyři hodiny. Jeho dotvoření do konečné podoby s marcipánem po obvodě pak další čtyři hodiny,“ dodala.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Dort Moulin Rouge

Spodní korpus dortu kónického tvaru má průměr půl metru a dort samotný je vysoký bezmála metr. „Lopatky nám vyrobili naši šikovní hotelová truhláři,“ poznamenala Příhodová.

Dort v podobě větrného mlýnu byl vyroben po vzoru mlýnu, který je umístěn na střeše nejznámějšího pařížského nočního kabaretu Moulin Rouge.

„Měli jsme při výrobě k dispozici jen malou fotografii této předlohy,“ uvedla Čubrová. „Nikdy jsem v Paříži nebyla a neviděla jsem originál,“ dodala.

„A asi se tam jen tak podívat ani nepojedeme,“ posteskl si její kolega Václavík. „Ale nám stačí bohatě ten náš,“ podíval se hrdě na svou cukrářskou práci.

Obdiv kolegů

Podobně k dortu vzhlíželi i kolegové číšníci z GH Pupp, kolem kterých cukráři dort odváželi na vozíčku do Slavnostního sálu. „To jsem ještě neviděl,“ kroutil hlavou jeden z nich.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Cukráři karlovarského Grandhotelu Pupp v Karlových Varech přivážejí na Slavnostní sál dort v podobě větrného mlýnu Moulin Rouge, který bude hlavní ozdobou závěrečné festivalové párty.

„Aspoň vidíš, s jakými šikovnými lidmi tady pracuješ,“ podotkla Příhodová směrem k číšníkovi, který nakonec dostal za úkol dort Moulin Rouge hostům závěrečné festivalové párty krájet. „Určitě ho nebude škoda,“ komentovala Příhodová. „Škoda by bylo, kdyby se nechal zkazit,“ uzavřela.

Reklama

Výběr článků

Načítám