Hlavní obsah

Marek Ztracený: Člověk by se měl pořád na něco těšit

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pandemickou dobu strávil zpěvák a skladatel Marek Ztracený nejenom psaním nových písniček, ale také plánováním. V červnu vyrazí na sérii koncertů Tour de léto a v září začne halové turné Restart, na které pozval i lidi z první linie, kterým chce takto poděkovat za jejich namáhavou práci v době koronavirové pandemie.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Marek Ztracený začne pracovat ve svém domácím studiu.

Článek

V únoru jste vydal na DVD záznam ze svých dvou loňských vyprodaných koncertů v největší české hale nazvaný Ztracený v O2 areně. Jak je vnímáte s odstupem času?

Každým dnem ve mně narůstal pocit, že byly výjimečné. Dnes jsou tedy pro mě mnohem důležitější a krásnější než loni po jejich skončení. Byly to vlastně dva poslední velké české halové koncerty předtím, než přišel koronavirus. A mimochodem, mám v plánu odehrát také první velký halový koncert, který je naplánovaný na září v rámci turné Restart.

Krásné vzpomínky na vystoupení v O2 areně ve mně v posledních měsících rovněž živila práce na přípravě DVD. V době, kdy mi hudba chyběla, mi ji trochu nahrazovala. A v neposlední řadě chápu ta vystoupení jako motivaci do další práce.

Jak jste prožil pandemickou dobu?

Strávil jsem ji plánováním. Jsem zastáncem toho, že člověk by se měl ve své práci pořád na něco těšit. Když nemá další cíl, je trochu ztracený. A já ho mám.

Nejdříve jsem vymyslel halové turné Restart. Mnozí umělci děkovali různým způsobem lidem z první linie, zdravotníkům, policistů a dalším. Ukázalo se, jak jsou důležití. Já to chtěl udělat také, ale ne tím způsobem, že jim budu třeba nosit jídlo na jejich pracoviště.

Rozhodl jsem se, že jim uděláme hezký večer. Věnovali jsme jim vstupenky, a i když bylo turné Restart nakonec přeloženo na září, určitě si to na koncertech i s nimi užijeme. Mám v plánu jim veřejně poděkovat. Začneme 8. září v Brně a 15. a 16. září následují dva již vyprodané koncerty v O2 areně.

Na léto jsme připravili Tour de léto. Na koncertech bude moci být z bezpečnostních důvodů málo diváků, a tak jsme se rozhodli více se jim věnovat a dát jim něco navíc. Plánujeme s nimi setkání už odpoledne, budeme s nimi hrát fotbálek, šipky, budeme se s nimi fotit, budeme je učit na něco hrát, budou moci navštívit pivnici a kavárnu, vařit bude Roman Staša, vítěz soutěže MasterChef. Mým hostem bude Tereza Mašková a potom vystoupím s kapelou. Začneme 25. června v Riegrových sadech v Praze. Lístky na letní koncerty se prodávají skvěle.

Foto: Jan Handrejch

Marek Ztracený diváky v pražské O2 areně loni mnohokrát rozezpíval.

Skládal jste v posledních měsících i nové písničky?

Byl jsem docela plodný, mám jich asi patnáct. Dalo by to na novou desku, ale nehodlám s tím spěchat. Spíš si to užívám. Dělám si doma malé studio a hodně spoléhám na to, že v novém domě, který jsme postavili, do něho budu v noci chodit a skládat.

Chystáte nový singl?

Ano, bude se jmenovat Moje milá a je zčásti retro. Uvědomil jsem si, že když jsem někdy před dvanácti lety začínal, poslouchali mě v průměru patnáctileté holky a kluci. Ti se mnou stárnou. Dnes je jim kolem třiceti, mají děti a stejné starosti jako já. O tom ta písnička je.

Jak velký je zájem jiných zpěváků o vaše písničky?

Ozývají se dost často a já si toho velmi vážím. Nechci ale skládat pro všechny, jde mi o to, aby mě příběh interpreta či jeho současná situace oslovily. Potřebuju se do nich také vžít a snažit se koukat na svět jejich očima.

Musím ale přiznat, že mě nedávno požádala o písničku Hanka Zagorová – a té nelze říct ne. Brzy skočím k pianu a něco pro ni napíšu. Doufám, že se jí to bude líbit.

V minulosti jste hovořil o vystoupení na fotbalovém stadionu Slavie. Bude?

Tenhle sen ve mně žije a na tuhle cestu se vydám, až nastane správná situace.  Je to součást toho, o čem jsem hovořil. Snu, za kterým chci jít. Je mi dobře, už jen když usínám a představuju si to.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Marek Ztracený u piana v pražské O2 areně.

Pokud se podaří uskutečnit koncert na fotbalovém stadionu, kam půjdete potom?

Koncerty nevnímám jako závody o to, že na nich bude historicky nejvíce lidí. Chci vždycky nabídnout něco navíc, rád bych se prezentoval na vystoupeních, o kterých se bude mluvit. Mohou to být i ty letní koncerty, na kterých budeme s fanoušky. Nemám vymyšlené nic dalšího, co by mělo přijít po Edenu. I když si myslím, že v budoucnu se nápad dostaví.

Na druhém koncertě v pražské O2 areně jste loni požádal svou přítelkyni Marcelu o ruku. Kdy bude svatba?

Doba je, jaká je, takže svatba zatím není nachystaná. Nechci, aby mi vláda diktovala, kolik lidí na tu svatbu může přijít a že musí mít respirátory. Takže s ní ještě čekáme. Ale bude. A bude hezká.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám