Hlavní obsah

Maminka z Básníků - Míla Myslíková - oslaví sedmdesátku

ČTK, Peter Kováč, Radmila Hrdinová

Kulaté semdesáté jubileum oslaví na Valentýna herečka Míla Myslíková, kterou si většina diváků vybaví jako představitelku srdečných a rázných ženských postav ve filmu (Rozmarné léto, Marečku, podejte mi pero, Babička, Holky z procelánu, Jak svět přichází o básníky) i na televizní obrazovce (Hříšní lidé města pražského).

Foto: Milan Turek

Pod Ještědem se v knize návštěv zpodobnila rodinka z Japonska

Článek

Myslíková studovala herectví na brněnské JAMU a v letech 1964-77 byla členkou Divadla J. Průchy na Kladně, kde vytvořila řadu postav v klasickém i soudobém repertoáru. Její doménou však zůstaly maminky, manželky, sousedky a tety, kterými se zapsala do srdcí diváků.

Šedesátiny uměleckého knihaře Ladislava Hodného

V pátek oslaví umělecký knihař a malíř Ladislav Hodný šedesátiny. Vyučil se původně u svého otce Ladislava Hodného, pak absolvoval knihařskou školu v Jičíně a uměleckoprůmyslovou školu v Brně. Ve svém oboru patří k renomovaným mistrům, jehož práce byla oceněna řadou cen na výstavách a soutěžích.

Specialitou jsou originálně výtvarně pojaté knižní vazby a obálky, v malířství se pak věnuje především lyricky zaměřené abstrakci. Je členem společností Book Art Center New York a Designer Bookbinders London.

Autor se narodil v Týně nad Vltavou, kde má dodnes svůj ateliér. Žel patří k výtvarníkům, kteří byli kompletně vytopeni při loňských povodních. Rozbouřená Vltava tehdy vzala s sebou i umělecký archiv celé rodiny Hodných, což patří k velkým kulturním ztrátám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám