Hlavní obsah

Madonna stáhla šokující klip

DPA, Lenka Hloušková, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN/WASHINGTON

Den po odvysílání se Madonna rozhodla stáhnout kontroverzní klip k písni American Life, přestože byl vysílán jen v Evropě. Klip s úspěchem uvedla německá Music TV.

Článek

V prohlášení Madonna uvedla: "Rozhodla jsem se nezveřejnit svůj nový videoklip. Byl natočen dříve, než začala válka, a nedomnívám se, že je vhodné ho nyní dát do vysílání. Vzhledem k neklidnému stavu světa a z úcty k ozbrojeným složkám, které podporuji a za které se modlím, nechci riskovat, že bych urazila někoho, kdo by si význam tohoto klipu mohl špatně vyložit."

Už dříve se Madonna rozhodla neuvést klip v USA: "Nechci se vystavovat zbytečným tlakům kvůli špatném výkladu dílčích záběrů."

Píseň je podmalovaná děsivými obrazovými scénami narážejícími na válku v Iráku. Součástí pětiminutového klipu je například plápolající americká vlajka střídaná výbuchy střel a nahrazená rychlým střihem na toaletu, kde Madonna právě močí.

Později se objevuje "proslulý" mrak vznikající výbuchem atomové bomby ve tvaru houby, jež se prolne s pohledem na uplakané tváře nevinných iráckých dětí. "Jděte do pr....," vzkřikne zpěvačka do hrající písně na konci klipu v momentě, kdy odjistí granát a hází ho po muži nápadně podobnému Bushovi. Ten ale výbušninu v letu zachytí a zapálí si o něj cigaretu.

"Je to o mých pocitech z války, násilí, beznaději a zkáze," říká k drsným záběrům Madonna. "Jsem to prostě já. Drzá a ironická. Natáčet jsme ale začali ještě před konfliktem a já sama pochybuji, zda je nyní na podobné poselství ten správný čas, proto byla premiéra přesunuta do Evropy. Spojené státy zatím zcela vynechávám," vysvětluje dále.

Reklama

Výběr článků

Načítám