Hlavní obsah

Madonna o své knize: Záviděla jsem vrstevnicím

Novinky, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Anglické růže se jmenuje první pohádková knížka zpěvačky Madonny, kterou v pondělí představila v Paříži. "Čtení dětem před spaním mi připadalo jako ideální způsob, jak jim říci pár věcí o životě, o lásce a cestě za štěstím," zdůvodnila důvody, které ji ke psaní vedly.

Foto: archiv Wellness Horal

Saunovací rituály ve Wellness Horal.

Článek

"Jako malá jsem zažila pocity žárlivosti a závisti vůči svým vrstevnicím, a to z mnoha důvodů: záviděla jsem jim, že mají matky, nebo že jsou hezčí a bohatší. Člověk ale musí nejdříve dospět, aby si uvědomil, že těmito emocemi jen zbytečně ztrácí čas. Nyní to samozřejmě zažívám z opačné strany, nejrůznější lidé mi závidí, jsou na mě naštvaní a na mou dceru se leckdy koukají přes prsty zase její vrstevnice," řekla v rozhovoru.

Prostý příběh

Jednoduchý příběh vypráví o čtyřech jedenáctiletých dívkách, nerozlučných přítelkyních Nicole, Anny, Charlottě a Grace, které si říkají Anglické růže. Chodí do stejné školy, bydlí ve stejné čtvrti, čtou stejné knížky. Všechny společně závidí Binah, překrásné dívce ze sousedství, která má podle nich dokonalý život. S pomocí kouzelné víly se dostanou do domu, kde Binah bydlí, a zjistí pravdu. Nemá vůbec lehký život, musí se po škole starat o domácnost i o otce, s kterým žije,  a přesto je to báječné devče.

Madonna tak připomíná svůj vlastní osud, od útlého dětství vyrůstala se sestrami a bratry bez zemřelé matky. První z pěti chystaných knih určených čtenářům od sedmi let současně vychází ve sto zemích a ve třiceti jazycích. Český překlad Veroniky Bohaté na osmačtyřiceti stranách nabídne nakladatelství Albatros nejdříve ve středu, určitě ale do konce týdne. Ve Francii vychází v prestižním nakladatelství Gallimard, kde publikuje i Milan Kundera.

Madonna vyprávěla příběhy dceři

"Mnoho dospělých se při výchově svých dětí lecčemu přiučí, a to platí i v mém případě. Kromě toho nás výchova dětí naučí větší zodpovědnosti za to, co děláme, a jaký to má dopad na naše okolí," řekla ještě Madonna. "Nejlepším kritikem a schvalovatelem se v těchto časech ukázala moje dcera Lola. Když se při čtení některé z částí mé rozpracované knihy vrtěla, usnula nebo mi sama řekla, že by raději chtěla číst něco jiného, věděla jsem s jistotou, že má práce ještě není u konce."

Madonna, která se přiznala k oblíbeným knížkám Medvídek Pů nebo Alenka v říši divů a knížku věnovala dětem Lourdes (6), které říká Lola, a Roccovi (3). Doufá, že Anglické růže zaujmou děti všech věkových kategorií. Jako ilustrátora si vybrala amerického výtvarníka a designéra Jeffrey Fulvimariho. Ten se hlásí k Andy Warholovi. "Na něm se mi líbí, že se vždy snažil počítat s každým a nad nikoho se nepovyšoval. Obdivuji také Walta Disneye, zejména pro hřejivost jeho obrázků, které dovedl kreslit jen on," tvrdí.

Madonna dohlížela i na ilustrace

Madonna podle něj vždycky přesně věděla, co a jak chce, což ho nepřekvapovalo. Měla podrobné a konkrétní požadavky, díky čemuž se mu s ní velmi dobře pracovalo. "Začali jsme, jak už to u ilustrování bývá, z hrubými náčrty, a najednou koukám, čtyři růže jako by samy vyrostly zpod hrotu mého pera. Veškerá práce probíhala potají, což pro mě bylo něco naprosto nového, a navíc moji přátelé strkali do všeho nos," dodal Fulvimari.

Madonna přiznala, že na projektu newyorského nakladatelství Callaway Editions nevydělává žádné peníze a od samého začátku ví, že každá částka z prodeje jde na pomoc dětem a že její tvůrčí schopnosti nejsou snad poprvé v životě motivovány jejím egem ani chtivostí.

Anketa

Přečtete si Anglické růže od Madonny?
Ano
57,4 %
Ne
42,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 61 čtenářů.

Bohatý život Madonny

Madonna (45), vlastním jménem Madonna Luise Veronica Ciccone, se pohybuje v několika uměleckých oblastech. Největšího věhlasu dosáhla jako zpěvačka, vstoupila ovšem i na pole filmové a literární.

Anglické růže nejsou její knižní prvotinou. V roce 1992 vydala fotografický esej Sex. Jednalo se o erotické až pornografické dílo, které doprovodila provokativními obrázky. Úspěch byl zaručen, knihu si zakoupilo několik miliónů čtenářů a zpěvačka se stala sexsymbolem hudebního průmyslu.

"Cesta, kterou jsem ušla od doby Sexu až do současnosti, je příliš dlouhá a složitá, než aby se dala popsat několika větami. Řeknu tedy jen jednu věc za všechny - dnes vidím svět a svoji odpovědnost k němu úplně jiným způsobem než tehdy," říká dnes, kdy je autorkou knihy pro děti.

Do hudebního světa nahlédla již koncem sedmdesátých let, kdy se z předměstí Detroitu, přestěhovala do New Yorku. První peníze vydělala jako modelka a striptérka, první hit Everybody vydala v roce 1982. O rok později přišlo na svět elpíčko Madonna. Jejích desek se do dnešního dne prodalo přes sto deset miliónů kusů.

V pětaosmdesátém roce vstoupila i do filmového světa. Podařilo se jí to prostřednictvím rolí a roliček hned ve třech filmech a recenzenti se předháněli v tom, kdo její výkon více pošpiní. V anketách získávala ceny jako nejlepší i nejhorší herečka. Její nejslavnější filmy jsou S Madonnou v posteli (1991), Čtyři pokoje (1995), Evita (1996) a v bondovce Dnes neumírej (2001).

Jaroslav Špulák

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám