Hlavní obsah

Mácal bude dál dirigovat Českou filharmonii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdeněk Mácal, který v sobotu rezignoval na funkci šéfdirigenta České filharmonie, se s ředitelem tělesa Václavem Riedlbauchem dohodl na další spolupráci. Plánované tuzemské i zahraniční koncerty budou i nadále pokračovat pod Mácalovou taktovkou. Na postu šéfdirigenta měl Mácal skončit v roce 2008.

Článek

Riedlbauch koncem minulého roku na tiskové konferenci oznámil, že od koncertní sezony 2008/2009 nebude mít orchestr nejméně rok šéfdirigenta. V pondělí však tvrzení změnil. "Mohu potvrdit, že (Mácal) bude dirigovat všechny plánované koncerty i první říjnový abonentní koncert," uvedl.

Společně se prý dohodli, že se Mácal bude věnovat především dirigování a umělecké činnosti v České filharmonii, ale ubudou mu organizační povinnosti. Šéfdirigentství podle Riedlbaucha přináší mnoho starostí, víc než pouhé dirigování. "Je to i starost o lidi v orchestru, řešení problémů, a to si lidé z venku neuvědomují. Domluvili jsme se, že ho z těchto úkolů trochu uvolním. Bude se věnovat pouze dirigování a umělecké práci. To je podle mne naprosto fér," dodal Riedlbauch.

Rakušan Manfred Honeck, o němž se loni v létě spekulovalo jako o možném Mácalově nástupci, bude od podzimu 2008 hlavním hostujícím dirigentem, a to s úvazkem přesahujícím obvyklý rozsah.

Možnost, že by se příštím šéfdirigentem České filharmonie stal na mezinárodní hudební scéně čím dál žádanější Honeck, se letos snížila poté, co přijal místo šéfdirigenta uznávaného Pittsburghského symfonického orchestru. Vedle toho je také od podzimu hudebním ředitelem operního divadla ve Stuttgartu.

Mácal patrně neunesl kritiku

"Mohu potvrdit, že v případě Manfreda Honecka nenastaly žádné změny. Situace kolem Zdeňka Mácala nemá žádný vliv na jednání o příštím šéfdirigentovi a další perspektivy tělesa. Výběr šéfdirigenta pro takto špičkový orchestr je předmětem neustálých úvah," podotkl k věci tiskový mluvčí České filharmonie Daniel Sobotka. Podle jeho názoru Mácala v poslední době rozhořčily kritické recenze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám