Hlavní obsah

Loutkový Macbeth pro dospělé

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KLADNO

Dílo Williama Shakespeara láká nejenom velké divadelníky, ale také mnohem skromnější loutkáře, kteří si vybírají spíše tragédie než komedie. Tu nejtemnější - Macbetha - nastudoval režisér Karel Brožek z kladenského Divadla Lampion.

Článek

Možná je to tím, že krveprolití, vraždy, srdcervoucí příběhy jsou pro loutkáře plastičtější, nosnější. V Praze můžeme vidět v Kleplově pimprlové společnosti Romea a Julii, veronské milence pojednala v Bramborovém divadle doktora Sakripantiho také hradecká Pavla Tomicová... A v témže městě se do Macbetha aneb Reje čarodějnic pustil před pár lety právě Brožek.

Zdá se, že ho téma nastudované v Klicperově divadle nevyčerpalo natolik, aby se do něho v domovském Kladně nepustil znovu. Zůstal macbethovský rej čarodějnic zarámovaný tentokrát do trosek našeho světa po nějakém válečném konfliktu.

Jeho kladenský Macbeth není replikou hradeckého, koncepce inscenace je velmi rozdílná, vážnější. A rozhodně není určena nejmenším divákům, které občas do hlediště rodičové přivedou.

Tragika osudu

Vědmy určují Macbethův osud, předpovídají jeho vzestup a pád. V jejich reji není ale uspokojení z vrahových činů, tryská z něho bezmoc osudová předurčení měnit.

Kladenský Macbeth přesahuje vnímání loutkového divadla jako instituce pro mateřinky. Brožek v něm uplatnil vlastní cenné zkušenosti z Laterny magiky nebo z Klicperova divadla. Z příběhu se na diváka přenáší hrůza a děs z nenapravitelně krví posedlé moci. Příběh vražedné manželské dvojice na cestě k moci čerpá sice z dávných skotských dějin, jeho platnost je ovšem obecná. A Brožek, věrný překladu Ericha A. Saudka, toto zobecnění jen zdůraznil.

Divadlo Lampion Kladno - William Shakespeare: Macbeth. Přeložil Erich A. Saudek. režie Karel Brožek, dramaturgie Nina Malíková, scéna a loutky Alois Tománek, kostýmy Ivana Brádková, pohybová spolupráce Jiří Ouřada.

Anketa

Navštívil byste v dospělosti loutkové divadlo?
Ano, i z vlastního zájmu
31 %
Ano, ale jen kvůli dětem
55,2 %
Ne
13,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 29 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám