Hlavní obsah

Londýnský návrat Led Zeppelin

Právo, archív

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmnáct tisíc fanoušků zhlédlo v pondělí večer v londýnské O2 Areně koncert legendární britské rockové skupiny Led Zeppelin. Na pódium se vrátila po dlouhých devatenácti letech, a to u příležitosti vzpomínkové akce na zesnulého Ahmeta Erteguna, zakladatele společnosti Atlantic Records, který s kapelou v roce 1968 podepsal smlouvu na vydávání desek.

Foto: archív, Právo

Kytarista Jimmy Page

Článek

Vystoupení trvalo bezmála dvě hodiny a začalo písničkou Good Times Bad Times z první desky z roku 1969. Vedle původních členů, zpěváka Roberta Planta, kytaristy Jimmyho Page a baskytaristy Johna Paula Jonese, byl v sestavě bubeník Jason Bonham, syn původního člena Johna Bonhama, který v roce 1980 zemřel.

Během koncertu Robert Plant přiznal, že návrat na pódium je pro ně velkým úspěchem. Dodal, že zkoušky, které musela kapela kvůli londýnskému koncertu absolvovat, byly velice emocionální. Po písničce Stairway To Heaven z roku 1971 řekl: „Udělali jsme to, Ahmete.“

Fanoušci vytvořili skvělou atmosféru a po skončení nešetřili slovy chvály. Někteří dokonce tvrdili, že Robert Plant byl ve větší pěvecké formě než v sedmdesátých letech. Led Zeppelin však při zkouškách na koncert vokálně náročné skladby upravili tak, aby s nimi neměli při současné prezentaci problémy.

Mezi diváky byli mj. Paul McCartney, Noel a Liam Gallagherové z Oasis, David Gilmour z Pink Floyd, členové skupiny Arctic Monkeys, Kate Mossová i Dave Grohl z Nirvany, nyní Foo Fighters.

Chtěli jen čaj a kávu

Organizátor koncertu Harvey Goldsmith, který v minulosti spolupracoval na koncertech Live Aid a Live 8, řekl, že pro něho příprava pondělní akce byla nejzajímavější ze všech, kterých se zúčastnil. Jeho tým byl zaskočen skromností, s jakou Led Zeppelin k večeru přistoupili. Jejich jediným speciálním požadavkem bylo mít v šatně k dispozici kávu, čaj a presovač.

„Samozřejmě jsme pro ně z vlastní iniciativy nachystali i pivo a víno, ale jejich požadavky byly opravdu velmi skromné. Bylo na nich ovšem vidět, že moc dobře vědí, jak je to důležitá událost a že lidé v hale jsou plni očekávání,“ dodal Goldsmith.

Vedle Led Zeppelin se ten večer na pódiu představili také Pete Townshend, Bill Wyman And The Rhythm Kings, Foreigner a Paolo Nutini.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám