Hlavní obsah

Liane Moriartyová o potřebě vzájemného porozumění

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liane Moriartyová je australská spisovatelka, která prorazila do světa románem Manželovo tajemství (česky 2014), nyní oslovila veřejnost prózou Úplně cizí lidé (Ikar, přeložila Šárka Kadlecová, 464 stran).

Foto: Ikar

Obal knihy

Článek

Ve své nejpopulárnější knize nechala několik žen už s novými informacemi znovu prožít minulost. Manžel jedné z nich totiž zanechal dopis, který měl být otevřen až po jeho smrti. Autorka dokázala oslovit hlavně ženské publikum, které se s jejími hrdinkami sžilo. Děj nového příběhu zasahuje hned několik rodin i jednotlivců.

Tříčlenná rodina, manželský pár, dva nezadaní muži a dvě rozvedené ženy, přičemž každý z jednotlivců je osobitá figurka, se sejdou na desetidenním léčebném pobytu ve zdánlivě luxusních lázních uprostřed pustiny.

Každý má své bolesti, pochybnosti o hodnotách sebe sama. Každý má různé představy o podobě partnerského života. Každý hledá způsoby, jak se vyrovnat s určitou ztrátou. Třeba jak rodina může reagovat na dobrovolný odchod ze života syna, jedenadvacetiletého Zacha, dvojčete sestry Zoe, která se s ním poměřuje každý den. A rodiče Heather a manžel jménem Napoleon nemohou najít ztracenou rovnováhu.

Podobně spisovatelka Frances, jejíž poslední rukopis odmítlo hned několik nakladatelů. Dalo by se pokračovat. Případ sám pro sebe je i majitelka lázní a autorka zásad ozdravného pobytu Máša Dimitričenková. Vlastně také utíkající před sebou.

Moriartyová napsala román o tom, jak je důležitá komunikace mezi lidmi. Otevření se i v okamžiku vnitřní bolesti, která v případě zakuklenosti nemá naději na zhojení. Když čtenáři na Twitteru píší o tom, že jde nakonec o romantické čtení, nejsou daleko od pravdy.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám