Hlavní obsah

Letošní Febiofest uvede filmy režisérů Wenderse i Leigha

Právo, míš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přední evropští režiséři – Němec Wim Wenders, Dán Thomas Winterberg a Brit Mike Leigh - budou hosty filmového festivalu Febiofest 2009, který se uskuteční v Praze od 26. března do 3. dubna a pak v dalších osmi městech v Česku a osmi na Slovensku.

Článek

Wenders bude hostem zahájení, Vinterberg uvede svůj film Rodinná oslava oceněný v Cannes a novinku Když se muž vrací domů, a Mike Leigh představí na závěr nový film Happy-Go Lucky, nominovaný na Oscara. Mezi dalšími hosty budou například slovenská herečka Božidara Turzonovová či představitel íránské nové vlny Amir Naderi.

Febiofest bude promítat ve Village Cinemas Anděl, v Ponrepu a tradiční „projekce mimo kino“ budou v Nákupním centru Černý most, kam bude umístěna kolekce filmů ze světa obchodu.

O hlavní cenu Febiofestu se v druhém ročníku soutěže utká 14 mladých evropských filmů, přičemž o většině z nich podle pořadatelů platí, že „jejich autoři nehledí na svět přes růžové brýle, naopak je zajímá spíš jeho odvrácená tvář“.

Hodnotit je bude 33členná divácká porota, vybraná z přihlášených zájemců. „Uzávěrka členství v porotě je 10. března, zatím se přihlásili většinou mladí lidé,“ řekl Fenič.

Tradiční novinářskou cenu Febiofestu Kristián pro nejlepší český film uplynulého roku v kategoriích hraný, animovaný a dokumentární film poprvé doplní i nově zřízená anticena pro nejhorší film, která má nahradit zrušeného Plyšového lva. Z novinářského hlasování vzešlo její označení Hroch.

Reklama

Výběr článků

Načítám