Hlavní obsah

Letní filmová škola o víkendu zaostřila na Rajka Grliće

Právo, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pátečního odpoledne se v Uherském Hradišti scházejí nadšenci pro film na již 49. ročník Letní filmové školy (LFŠ). Festival si klade za cíl ukazovat divákům film z jiného úhlu pohledu, než na jaký jsou zvyklí. O festivalu referuje spolupracovnice Novinek.cz Kristýna Pechová.

Foto: Radek Petrášek

Rajko Grlić s cenou z Letní filmové školy

Článek

Hned první den byly zahájeny tři tematické sekce pro tento ročník. Jednu z nich otevřel oscarový snímek Vše o mé matce od španělského režiséra Pedra Almodóvara. Tvůrce je známý pro své odvážné a někdy i tragické příběhy se špetkou humoru.

Osobností festivalu je (ex)jugoslávský režisér Rajko Grlić, jenž v sobotu odpoledne vedl lekci filmu a večer převzal Výroční cenu Asociace českých filmových klubů.

Letošní ročník LFŠ nese téma čichu, proto cena, kterou Grlić převzal, v sobě obsahovala vonnou směs. Ředitelka festivalu ji všem hostům vytvořila přímo na míru. „Nevím, jestli ji mám vůbec převzít,“ konstatoval při ceremoniálu se smíchem režisér a přičichl.

Po předání diváci zhlédli Grlićův snímek Hraniční hlídka, který ztvárňuje humorné, zoufalé a zcela lidské okamžiky mladých vojínů na jugoslávsko-albánské hranici v roce 1987. V Česku film debutoval před dvěma lety na festivalu ve Vsetíně.

Grlić v něm reflektuje kromě knižní adaptace i vlastní zkušenost s vojenskou službou v bývalé Jugoslávii. Nevzpomíná na svou minulost však jen pochmurně, spíše se směsí nostalgie a ironie.

V besedě po promítání na otázku ohledně jeho let v Jugoslávii konstatoval: „Měl jsem svůj život rád. Cestoval jsem, natáčel, vzpomínám na staré časy, ne na státy.“

Večer zakončila projekce v letním kině, konkrétně česká komedie Grand Prix z loňského roku a česko-slovenský příběh Městem chodí Mikuláš z devadesátých let.

Reklama

Výběr článků

Načítám