Hlavní obsah

Lehce hororová Vánoční koleda 3D

Novinky, Barbora Vaníčková, Veronika Hušková

Klasická povídka Charlese Dickense Vánoční koleda nabyla nové 3D podoby. Film z dílny studia Walta Disneyho zpracoval příběh o nenasytném panu Vydřigrošovi a třech vánočních duších po svém a dodal mu hororový nádech. Vznikla tak zajímavá podívaná, malé děti ale škemraly, aby mohly kvůli strachu z kina odejít. Zato odrostlejší a dospělí si příběh vychutnali dosyta.

Článek

Snímek byl zpracován stejnou technologií, jakou tvůrce Vánoční koledy Robert Zemeckis použil už ve svém vánočním příběhu Polární expres z roku 2004. Herci při ní propůjčují svá gesta a pohyby virtuálním postavám. Trojrozměrnost dodala celému filmu na hororovosti.

Letitý příběh vypráví o známém lichváři Ebenezerovi Vydřigrošovi (Jim Carrey), jenž by si po vzoru svého jména nechal pro groš koleno vrtat. Kromě toho z duše nenávidí Vánoce, dobré skutky a lidi vůbec.

Výjimkou nejsou ani jeho vlastní příbuzní, kolegové a zaměstnanci. Když ho například synovec (Colin Firth) z dobré vůle přijde pozvat na sváteční večeři, vyrazí s ním dveře. Svému zaměstnanci zase platí tak málo, že jeho dítě kvůli chudobě vážně stůně. A ani úcta k mrtvým mu nezabrání okrást u rakve svého zesnulého kolegu Vodrala, se kterým vymáhali na chudých nekřesťanské úroky.

A právě Vodral se sedm let po své smrti zjeví Vydřigrošovi jako duch, aby ho varoval před následky zlého a nečestného jednání na zemi.

Foto: Reuters

Podoba ducha vyčerpaného letitým bloudění a nošením těžkých beden plných hříchů, kterému se čas od času rozpadne čelist, vystraší i mnohé dospělé diváky. Vydřigroše však tolik ne. A tak, aby si dostatečně uvědomil své chyby a děsivý osud, který ho jako hříšníka čeká, musí staříka postupně navštívit ještě duchové minulých, současných a budoucích Vánoc.

Vizuální podoba je dokonalá

Při hledání vzpomínek má divák možnost prolétnout se s 3D brýlemi na nose po starém Londýně i setřít pomyslnou sněhovou vločku z nosu. Vizuální podoba snímku je dokonalá a herci báječní.

Příběh je však možná až moc odvyprávěn a nezbývá prostor na samostatný výklad dění na plátně. Moment, kdy zmenšeného Vydřigroše prohání ďábelská vozka na kočáru taženém černými hřebci, je jasnou vycpávkou, jež má návštěvníkovi dopřát zážitku z trojrozměrného obrazu, s celkovou dějovou linií příběhu však nemá mnoho společného. Možná právě tento adrenalinový zážitek ale někteří diváci včetně větších dětí ocení.

Závěrečné polepšení starého hamouna otevírá filmařům prostor pro neuvěřitelnou hru obrazů vánoční pohody a štěstí, s morálním ponaučením tedy vaše děti odejdou dozajista. Možná je však budou v noci strašit děsivé sny o blížící se rakvi a mrtvole na stole, ty menší proto nechte raději doma.

Hodnocení: 80 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám