Hlavní obsah

Legenda reggae Max Romeo na festivale Uprising

Novinky, Stanislav Dvořák

Nefalšovaná legenda reggae, jamajský zpěvák Max Romeo, vystoupí na Uprisingu, největším festivale zaměřeném na reggae a příbuzné žánry ve střední Evropě. Koná se 24. a 25. srpna v Bratislavě.

Článek

Max Romeo je mimo jiné autorem proslulé skladby I Chase the Devil, kterou předělala britská kapela Prodigy pod názvem Out of Space. Pražské publikum už tohoto charizmatického týpka s šedivými vousy a dredy dobře zná. Vystupoval tu v roce 2008.

Max se narodil v roce 1947 na Jamajke. Svůj první velký hit Wet Dream vydal koncem šedesátých let a podařilo se mu s ním v britské hitparádě zaujmout druhé místo hned za Beatles. K nejlepším nestárnoucím peckám, které natáčel během téměř půl století trvající kariéry, se dá zařadit také One Step Forward, Three Blind Mice nebo War in a Babylon.

Vydal přes tři desítky alb, na kterých spolupracoval s hvězdnými producenty typu Lee Scratch Perry (sám také vystupuje na Uprisingu), Bunny Lee, Winston Riley a Derick Morgan. V osmdesátých letech pracoval i s The Rolling Stones a další generace mladých posluchačů se s ním seznámila v devadesátých letech prostřednictvím tvorby elektronických Prodigy.

Bratislavský Uprising je v současnosti největším festivalem zaměřeným na reggae, ska a dancehall ve střední Evropě. Většina účinkujících pochází ze zahraničí, letos dorazí třeba Lee Scratch Perry, Anthony B, Tarrus Riley, zpěvačka Etana, oblíbení Irie Revoltés, Damalistik/Roots Survival, Top Cat, Tenor Fly, Congo Dubs, zion Train či Deadly Hunta.

Vstupenky na festival stojí v předprodeji 33 eur, na místě 40. Více na www.uprising.sk.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám