Hlavní obsah

Kytarista Rage Against the Machine točil píseň s transgender aktivistkou

Novinky, Stanislav Dvořák

Protestní song Stand Up je novým počinem Toma Morella, slavného kytaristy z Rage Against the Machine. Spolupracoval na něm s Danem Reynoldsem ze skupiny Imagine Dragons nebo s transgender zpěvačkou a aktivistkou, která si říká Shea Diamond.

Tom Morello: Stand UpVideo: Tom Morello

 
Článek

Videoklip Stand Up je montáží záběrů z pochodů za lidská práva z šedesátých let minulého století a současných demonstrací hnutí Black Lives Matter. Morello jako umělec afro-amerického původu tvrdí, že se sám setkával s rasismem už v dětství v Libertyville ve státě Illinois.

„Když jsem byl dítě, někdo pověsil v naší garáži oprátku, taky občas někdo pokřikoval ‚negr‘ a tak dále,“ vzpomíná kytarista.

Foto: Profimedia.cz

Tom Morello

V Libertyville se v červnu konal pochod Black Lives Matter a v březnu tam přišlo přes tisíc lidí.

Tom Morello dodal, že věnuje 100 procent zisku organizacím NAACP, Know Your Rights Camp, Southern Poverty Law Center a Marsha P. Johnson Institute. Hudební labely KIDinaKORNER a Interscope darují částku odpovídající umělcově honoráři ze streamu písně za tři roky.

Foto: Profimedia.cz

Shea Diamond

Situace kultovní americké kapely Rage Against the Machine a jejich koncertu v Praze 8. září je nyní komplikovaná. Oficiálně koncert nebyl zrušen, ale všechny ostatní velké koncerty letos zrušeny byly.

Americká skupina Rage Against the Machine je jednou z ikon devadesátých let. Se svým debutem se v roce 1992 okamžitě proslavila. Směs funky basy, těžkotonážních riffů a agresivního rapu spolu se zdivočelou image přilákala miliony fanoušků po celém světě.

Velmi úspěšné bylo také album Evil Empire. Třetí deska The Battle Of Los Angeles z roku 1999 získala nominaci na cenu Grammy v kategorii nejlepší rockové album, ale v kapele to začalo drhnout a vzápětí ukončila činnost. Deska Renegades tak vyšla „posmrtně”.

Po sedmi letech se dali dohromady, ale podruhé se rozpadli v roce 2011. Na rok 2020 ale ohlásili turné.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám