Hlavní obsah

KVÍZ: Vyznáte se v díle Terryho Pratchetta? Ukažte to v našem (nejen) zeměplošském kvízu

Sir Terence David John „Terry“ Pratchett zemřel ve svém domě 12. března 2015 na následky Alzheimerovy choroby. V současné době je na pultech knihkupectví jeho životopis, který nese název Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou. Kniha od Pratchettova osobního asistenta Roba Wilkinse vzpomíná na zajímavý život a rozsáhlé dílo tohoto autora. Pojďme si ho připomenout také v našem kvízu.

Foto: Profimedia.cz

Terry Pratchett na archivním snímku z roku 2004

Článek
1. Začneme u toho, co dělá Zeměplochu plochou. Zeměplocha je svět, kdy rotující disk nesou na zádech čtyři sloni, kteří stojí na krunýři A'Tuin, obrovské vesmírné želvy. I sloni, které nese na zádech, mají svá jména. Víte, které z následujících jmen nepatří ani jednomu z nich?
2. Za doby velitele Elánia ankh-morporkská městská hlídka zaměstnávala řadu příslušníků etnických menšin. Jedním z nich byl troll, který používal jako zbraň balistu. Pamatujete si jeho jméno?
3. Na Zeměploše je hned několik významných čarodějek. A my se zaměříme na jednu z nich, nejlepší přítelkyni Bábi Esmeraldy Zlopočasné Gytu Oggovou. Ta je mimo jiné i zasloužilou matkou. Pamatujete si, kolik má stařenka Oggová dětí?
4. Čarodějky, Hlídka, Mrakoplaš, Smrť. Zeměplocha má celou řadu „tématických řad“. Ale občas Pratchett zabrousil i mimo oblíbené a osvědčené postavy. A my se tam vydáme spolu s ním. Když se novic omniánské církve setká s nejvyšším bohem své církve – Omem –, do čeho je Om vtělený?
5. Umělec a ilustrátor Paul Kidby je naprosto nedílně spjatý se Zeměplochou. Nebylo tomu tak ale vždy. Na pozici dvorního Pratchettova ilustrátora vystřídal jiného umělce. Pamatujete si na jeho jméno?
6. K novějším řadám Zeměplochy patří ta o Vlahošovi von Rosretovi, kterého lord Vetinari učiní poštmistrem ankh-morporské pošty. V které z následujících knih se postava Vlahoše neobjevila?
7. V řadě o Smrťovi nalezneme i postavu Zuzany Stohelitské. V jakém je vztahu vůči Smrťovi?
8. Úžasná Zeměplocha by zdaleka nebyla tak úžasná, kdyby nebylo, dnes již bohužel zesnulého, překladatele Jana Kantůrka, který dokázal dokonale přetavit Pratchettův humor do českého jazyka. Víte jakého dalšího slavného autora fantastiky Kantůrek překládal?
9. Terry Pratchett je znám především kvůli knižní sérii o Zeměploše. Nepsal ale jenom o ní. Velké popularitě se těší zejména kniha, kterou napsal s Neilem Gaimanem. Víte, jak se jmenuje?
10. Ankh-Morpork, nejznečištěnější, nejzkorumpovanější, ale také nejzajímavější a nejzábavnější (jak pro koho) město na celé Zeměploše. Bohatý Ankh a chudý Morpork dělí řeka Ankh. Přes ni se klene Mosazný most. Víte, kdo ho střeží?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Fobie slavných

Zdraví

KVÍZ: Jak dobře znáte kultovní sitcomy?

Kultura

Reklama

Související témata:
Terry Pratchett

Výběr článků

Načítám