Hlavní obsah

Kulturní tipy dne: Jamboree a Muzika Paka

Novinky, PP, VLA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Redakčními kulturními tipy jsou festival alternativní kultury Muzika Paka, už třináctý ročník bluegrassového a country festivalu Jamboree ve Strakonicích a album Lenky Baarové Umění flétny.

Foto: Ludmila Brousilová
Článek

Muzika Paka

Již podeváté se v podkrkonošském městě uskuteční festival alternativní kultury Muzika Paka. Už od svého prvního ročníku je festival otevřen hudbě, filmu, divadlu, výtvarnému umění i různým performancím.

Také letos čekají návštěvníky tři dny a dvě noci plné netradiční zábavy. Už v pátek se mimo jiné představí Marián Varga, Kristýna Boková se svým pohybovým divadlem nebo kapely Cémur Šámur a Hadry z těla. Sobota pak bude patřit ruskému písničkáři Voloďovi Maslokovovi, Ireně a Vojtěchu Havlovým, Václavu Koubkovi, Zuzaně Lapčíkové a Emilu Viklickému nebo skupině Gothart. Pro divadelní fajnšmekry je připraveno představení Hrabalových Tanečních hodin pro starší a pokročilé v podání Divadla Husa na provázku. Nedělní ráno pak bude patřit promítání dětských filmů.

Nová Paka, 28.- 30.května

Jamboree

Tradiční bluegrassový a country festival Jamboree, který si už získal mezinárodní renomé, se potřinácté uskuteční dnes a zítra v letním kině a na Závodišti ve Strakonicích.

K řadě slavných hudebníků z mnoha zemí, kteří jej už v minulosti navštívili, se letos přidá americký mandolinista Dick Staber s kytaristkou Judith Chasnoffovou a kytarista a zpěvák Brent Moyer. K vrcholům festivalu bude jistě patřit dnešní vystoupení Waldemara Matušky s Olgou Blechovou a skupinou K.T.O. Pořadatelé při té příležitosti předají zpěvákovi osobní dar.

Kromě nich se představí Robert Křesťan s Druhou trávou, Cop, Vabank Unit, Reliéf, Semtex, Monogram, Petr Kůs a Fámy, Modrotisk a řada dalších. Program začíná v pátek v19.30 hodin.

Jamboree, Strakonice (závodiště) 28. a 29. května.

Lenka Baarová: Umění flétny

Třetí profilové album mladé flétnistky Lenky Baarové je první, které natočila s vlastním orchestrem The Baarova Orchestra pod taktovkou Jana Niederleho. Jihočeská rodačka album nahrála v kostele sv. Maří Magdaleny v Jindřichově Hradci a orchestr ji doprovází v jediné skladbě, v interpretačně dobře zvládnutém koncertu e moll pro flétnu Františka Bendy. Další skladby jsou jen s klavírem (Mozart, Schubert i dvě transkripce A. Dvořáka). Škoda, že k Bendovi nebyl vybrán další autor s orchestrem, abychom více ocenili trochu zvláštní ideu vlastního orchestru i jeho úroveň.

Clarton, 66:30

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám